ΝΕΑ & ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

ΝΕΟΣ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΠΟΡΟΥ

Ένας ακόμα υποβρύχιος καθαρισμός στο λιμάνι του Πόρου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22.6.2022 από την Aegean Rebreath και τον Δήμο μας. Αυτή τη φορά στη δράση συμμετείχαν και 40 διάσημοι Γερμανοί επισκέπτες που ταξίδεψαν για τον σκοπό αυτό στον Πόρο με 10 ιστιοπλοϊκά καταμαράν, ενώ υπήρχε τηλεοπτική κάλυψη από μεγάλα γερμανικά Μ.Μ.Ε.

Όπως και τις προηγούμενες φορές, από τον βυθό ανασύρθηκαν εκατοντάδες αντικείμενα, όπως ποτήρια, σχοινιά, σίδερα κ.ά., τα οποία έχουν συσσωρευτεί εκεί επί δεκαετίες -όπως και σε κάθε λιμάνι- λόγω των καιρικών συνθηκών (αέρας, βροχή, όμβρια) αλλά και λόγω ανεύθυνων συμπεριφορών.

Στο περιθώριο της δράσης έγιναν επίσης υποβρύχιες λήψεις από ειδικό ρομπότ στον βυθό στις περιοχές των ιχθυοτροφείων, όπου καταγράφηκαν εικόνες απόλυτης απουσίας ζωής (φύκια, ψάρια) και κυριαρχίας ενός απέραντου πέπλου ιζήματος, το οποίο προκαλείται από τη διάχυση των αποβλήτων της ιχθυοκαλλιέργειας.

ΝΕΟΣ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΠΟΡΟΥ

ΝΕΟΣ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΠΟΡΟΥ

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΥ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΠΟΡΟΥ ΜΕ 5 ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ 2022

Ο Δήμαρχος Πόρου, Γιάννης Δημητριάδης, ευχαριστεί δημόσια τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγο κ. Αλ. Ράπανο και τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης & Πολ. Προστασίας κ. Χρ. Στυλιανίδη για την ανταπόκρισή τους στο αίτημά του για ενίσχυση της αντιπυρικής προστασίας του νησιού του Πόρου, με την τοποθέτηση 5 επαγγελματιών πυροσβεστών στο Εθελοντικό Κλιμάκιο Πόρου για την αντιπυρική περίοδο του 2022.

Στο ΕΠΚ, το οποίο ιδρύθηκε το 2018 με πρωτοβουλία του Δήμου Πόρου, υπηρετούν 13 εθελοντές και 3 επαγγελματίες πυροσβέστες, ενώ ο Δήμος παρέχει τον χώρο, τα οχήματα και τις δαπάνες για τη λειτουργία του. Το 2020 η Πολιτεία ίδρυσε 80 επαγγελματικά Εποχιακά Πυροσβεστικά Κλιμάκια σε διάφορες περιοχές της χώρας, αλλά δυστυχώς όχι στον Πόρο, ενώ, με μία ακόμα ατυχή για την περιοχή μας απόφαση, την αντιπυρική περίοδο του 2021 οι περιπολίες του Πυροσβεστικού Σταθμού Τροιζηνίας στο νησί μας μειώθηκαν κατά το ήμισυ (από 2 ημερησίως σε 1).

Όταν έγιναν αντιληπτά τα ανωτέρω, η δημοτική αρχή Πόρου με διαδοχικά έγγραφά της ζήτησε από την ηγεσία της Πυροσβεστικής την ενίσχυση της πυροπροστασίας του νησιού, πράγμα που έγινε αποδεκτό, με συνέπεια εδώ και λίγες ημέρες να έχουν ήδη εγκατασταθεί στο νησί μας οι 5 νέοι πυροσβέστες, τους οποίους και καλωσορίζουμε.

Τέλος, κάθε δημοσίευση που αναφέρεται στην πολιτική προστασία του νησιού αποτελεί και μια ευκαιρία για να επαναλαμβάνουμε το μεγάλο «ευχαριστώ» που οφείλουμε στους 13 Ποριώτες εθελοντές πυροσβέστες που διαθέτουν απολύτως αφιλοκερδώς αναρίθμητες ώρες από την ζωή τους για να προστατεύουν τις ζωές και τις περιουσίες των υπόλοιπων συμπολιτών τους και το φυσικό περιβάλλον του νησιού, καθώς και τους 3 μόνιμους πυροσβέστες το Ε.Π.Κ. Πόρου.

ΔΩΡΕΑ ΑΠΙΝΙΔΩΤΗ ΑΠΟ ΤΟΝ κ. ΘΕΟΔΩΡΟ ΘΕΟΔΩΡΟΥ

Μια σημαντική δωρεά ύψους 1.014€ για την αγορά ενός νέου απινιδωτή για τον Δήμο Πόρου έκανε ο κ. Θεόδωρος Θεοδώρου στην μνήμη της συζύγου του Σοφίας Κλάδου – Θεοδώρου η οποία απεβίωσε το 2021.

Η δημοτική αρχή Πόρου και ο Δήμαρχος, Γιάννης Δημητριάδης, ευχαριστούν ιδιαίτερα τον κ. Θεοδώρου και την οικογένειά του για την σημαντική χειρονομία τους και εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια για την απώλειά τους.

ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ

Διανέμεται τις ημέρες αυτές από τον Δήμο Πόρου σε όλα τα σπίτια και τις επιχειρήσεις του Δήμου το Τοπικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Καταστροφών, στο οποίο καταγράφονται όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες που πρέπει να γίνουν από τους πολίτες και τις αρχές, για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών ή άλλων καταστροφών. Το Σχέδιο έχει συνταχθεί από τον Δήμαρχο Γιάννη Δημητριάδη και ισχύει ως τοπική κανονιστική πράξη από τα τέλη του 2021. Η θεσμοθέτηση ενός τέτοιου σχεδίου με αναφορά σε όλες τις τοπικές ιδιαιτερότητες και καταγραφή διαφορετικών σεναρίων καταστροφών, αποτελεί μια πρωτοποριακή πρακτική, ειδικά για έναν μικρό νησιωτικό Δήμο, η οποία στοχεύει στην εξασφάλιση του μέγιστου βαθμού ετοιμότητας και ανταπόκρισης στην απευκταία περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς, πλημμύρας και άλλων φυσικών ή τεχνολογικών καταστροφών.

Η λειτουργικότητα του Σχεδίου δοκιμάστηκε την Παρασκευή 10.6.2022 στο πλαίσιο μιας ακόμα πρωτοποριακής πρακτικής προσομοίωσης αντιμετώπισης πυρκαγιάς. Το σενάριό της άσκησης αφορούσε πυρκαγιά στο ΒΑ τμήμα του νησιού του Πόρου με άμεση απειλή των Οικισμών Ασκελίου και Συνοικισμού και ανάγκη οργανωμένης απομάκρυνσης του πληθυσμού. Η άσκηση διοργανώθηκε από τον Δήμο Πόρου σε συνεργασία με το Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο, το Α.Τ., το Λιμεναρχείο και το Κ.Ε. Πόρος και σε αυτήν συμμετείχε το προσωπικό των ανωτέρω Υπηρεσιών, καθώς και εκπρόσωποι του Δασαρχείου, του Δημ. Λιμενικού Ταμείου και του ΔΕΔΔΗΕ.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η δαπάνη για την εκτύπωση και διανομή του Σχεδίου μέσω των ΕΛΤΑ καλύφθηκε από τον Δήμαρχο Γιάννη Δημητριάδη.

ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ

Την Τετάρτη 22.6.2022 θα πραγματοποιηθεί η μηνιαία επίσκεψη του Κινητού Πράσινου Σημείου THE GREEN CITY, στο Νέο Δυτικό Λιμάνι Πόρου, απέναντι από τα εκδοτήρια εισιτηρίων του πορθμείου από τις 09:00 έως τις 16:30.

Το πρόγραμμα THE GREEN CITY υλοποιείται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, τον ΕΔΣΝΑ και την εταιρεία Citipost και πολίτες προσκομίζουν στα Κινητά Πράσινα Σημεία του διαχωρισμένα ανακυκλώσιμα υλικά, τα οποία μετατρέπονται σε πόντους που εξαργυρώνονται μέσω μεγάλων επιχειρήσεων που συνεργάζονται με το πρόγραμμα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα  www.thegreencity.gr  ή καλέστε στο τηλ.:  2109215000.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Με τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη συναντήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου οι Δήμαρχοι των νησιών της χώρας με πληθυσμό έως 5.000 κατοίκους, μεταξύ των οποίων και ο Πόρος, προκειμένου να συζητήσουν τα ζητήματα που τους απασχολούν.

Στο πλαίσιο της τοποθέτησής του, ο Δήμαρχος Πόρου Ιωάννης Δημητριάδης ανέφερε στον κ. Πρωθυπουργό τα εξής:

• Επεσήμανε τις θετικές συνέπειες των διατάξεων που έχει θεσπίσει η Κυβέρνηση αναφορικά με τις δυνατότητες σύναψης Προγραμματικών Συμβάσεων μεταξύ Δήμων και Δικτύων, τις οποίες έχει αξιοποιήσει στο έπακρο ο Δήμος Πόρου, όντας σήμερα ο πρώτος και μόνος Δήμος που έχει ενισχύσει με αυτόν τον τρόπο το προσωπικό της Τεχνικής του Υπηρεσίας με 5 άτομα.

• Επεσήμανε ότι, τα νησιά της Αττικής αντιμετωπίζουν σοβαρό έλλειμα θεσμικής εκπροσώπησης, καθώς η υπαγωγή τους στην Περιφέρεια Αττικής και στην εκλογική Περιφέρεια Ά Πειραιά & Νήσων τους στερεί τη δυνατότητα που έχουν τα υπόλοιπα νησιά της χώρας να εκπροσωπούνται ικανοποιητικά στα ανώτερα επίπεδα Διοίκησης και κατέθεσε την άποψη υπέρ της δημιουργίας αυτόνομης εκλογικής Περιφέρειας για τα νησιά της Π.Ε. Νήσων από την Αίγινα και νότια.

• Επανέλαβε το πάγιο αίτημα των Δήμων Πόρου, Κυθήρων, Μήλου, Σκοπέλου και Σπετσών για αύξηση του πληθυσμιακού ορίου χαρακτηρισμού των νησιωτικών Δήμων ως «μικρών» από τις 3.500 στις 5.000 κατοίκους, ώστε να ισχύουν και για αυτούς σε μόνιμη βάση οι πρόνοιες που ισχύουν για τους «μικρούς» Δήμους (3 ος Αντιδήμαρχος με αντιμισθία, 3 ος Ειδικός Συνεργάτης Δημάρχου, ετήσια ειδική χρηματοδότηση) και που μόνο εκτάκτως έχουν δοθεί την τρέχουσα περίοδο στους εν λόγω 5 Δήμους από την σημερινή Κυβέρνηση.

• Ζήτησε να αντιμετωπιστεί νομοθετικά η αδικία που υπάρχει σε βάρος αρκετών νησιωτικών Δήμων οι οποίοι υποχρεώνονται από τους Περιφερειακούς Σχεδιασμούς Διαχείρισης Απορριμμάτων να επιβαρύνονται με δυσβάσταχτες δαπάνες μεταφοράς των απορριμμάτων τους (π.χ. οι Δήμοι του Αργοσαρωνικού καθημερινά στην Φυλή) χωρίς να λαμβάνουν καμία απολύτως οικονομική αντιστάθμιση.

• Πρότεινε να προβλεφθεί με νομοθετική ρύθμιση η δυνατότητα για τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία να επανακαθορίσουν τις χερσαίες ζώνες λιμένα ευθύνης τους με χρηματοδοτική βοήθεια από το Υπουργείο Ναυτιλίας και με συγκεκριμένη προθεσμία για την έγκριση των σχετικών πράξεων.

• Τόνισε ότι τα προβλήματα που εξέθεσαν πολλοί συνάδελφοι από ακριτικά νησιά σχετικά με τις τοπικές δομές υγείας, ισχύουν εξίσου και στον Πόρο, όπου το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο υπολειτουργεί με μία ιατρό μόνο κάποια πρωινά και ζήτησε άμεση ενίσχυσή του.

• Τέλος, αναφέρθηκε στο μείζον ζήτημα της δημιουργίας βιομηχανικής ζώνης ιχθυοτροφείων και επεσήμανε ότι ο Πόρος είναι ο μοναδικός μικρός νησιωτικός Δήμος στον οποίο προβλέπεται η δημιουργία Π.Ο.Α.Υ., γεγονός που επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για ένα ακραίο λάθος του σχεδιασμού το οποίο πρέπει οπωσδήποτε να διορθωθεί. Κλείνοντας, τόνισε ότι το λάθος αυτό μπορεί να διορθωθεί μόνο από τον ίδιο τον κ. Πρωθυπουργό και τον προσκάλεσε στον Πόρο προκειμένου να ανακοινώσει τη ματαίωση του εν λόγω καταστροφικού σχεδιασμού.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Εν όψει του τριήμερου του Αγ. Πνεύματος, στο οποίο αναμένεται απόλυτη πληρότητα του νησιού, ο Δήμος Πόρου καλεί τους επιχειρηματίες και τους κατοίκους να φροντίσουν για την τήρηση όλων των μέτρων που ισχύουν στους κοινόχρηστους χώρους, ώστε το νησί μας να παρουσιάζει όλη την τουριστική περίοδο την εικόνα και την λειτουργικότητα που πρέπει. Ειδικότερα οι τομείς στους οποίους πρέπει να δώσουν όλοι ιδιαίτερη έμφαση είναι οι εξής:

• ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΑ: τήρηση όλων των τοπικών ρυθμίσεων και των γενικών κανόνων του Κ.Ο.Κ. Οι τοπικές ρυθμίσεις στο κέντρο του Πόρου είναι πλέον γνωστές σε όλους και υποδεικνύονται παντού από σχετική σήμανση, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στα θέματα ορίων ταχύτητας (έως 30χλμ) και απαγόρευσης στάθμευσης λόγω στενότητας των οδών (π.χ. οδοί προς Ασκέλι και Νεώριο, εσωτερικό Ασκελίου).

• ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ: τήρηση των αυτονόητων οδηγιών που είναι γραμμένες σε όλους τους κάδους (όχι απορρίμματα εκτός κάδων, κλείσιμο καπακιών), όχι κλαδέματα και ογκώδη απορρίμματα στους δρόμους, συνεργασία με το πρόγραμμα απευθείας αποκομιδής από τα μαγαζιά στο κέντρο.  

• ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΙ ΧΩΡΟΙ: τήρηση των ορίων των παραχωρήσεων, τήρηση του προβλεπόμενου αριθμού τραπεζιών και χρήση των «πρόσθετων» παραχωρήσεων για την αραίωσή τους και όχι για την παράνομη αύξησή τους, απόσταση 0,5μ. των τραπεζιών από την κίτρινη γραμμή του πεζοδρόμου, όχι τοποθέτηση ταμπελών και άλλων προωθητικών αντικειμένων εκτός των παραχωρούμενων χώρων.

Σε σύσκεψη που πραγματοποίησε η δημοτική αρχή Πόρου με τον Διοικητή του Α.Τ. και τον Λιμενάρχη Πόρου, συζητήθηκαν αναλυτικά όλα τα προβλήματα που παρατηρούνται μέχρι σήμερα αναφορικά με τη μη-τήρηση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων και διαπιστώθηκε ανάγκη αυστηροποίησης των ελέγχων. Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Πόρου, και συμφώνησαν οι δύο αρμόδιοι Διοικητές, δεν μπορεί να υπάρξει πλέον καμία περίοδος χάριτος για όσους συνεχίζουν να παραβιάζουν και να αγνοούν τα μέτρα, καθώς το νησί μας στο εξής θα υποδέχεται χιλιάδες επισκέπτες και όλα θα πρέπει να λειτουργούν στην εντέλεια.

Ενημερώνουμε ότι την Παρασκευή 10 Ιουνίου στις 11:00π.μ. θα διενεργηθεί άσκηση προσομοίωσης πυρκαγιάς στην περιοχή βορείως του Ασκελίου. Η άσκηση διοργανώνεται από τον Δήμο Πόρου σε συνεργασία με την Πυροσβεστική, την Αστυνομία, το Λιμεναρχείο, το Δασαρχείο και το Κ.Ε. Πόρος και σε αυτή θα τεθεί σε εφαρμογή το πρωτοποριακό Τοπικό Σχέδιο Δράσεων Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών (Τ.Σ.Δ.Α.Φ.Κ.) που έχει θεσμοθετήσει ο Δήμος από τα τέλη του 2021.

Στην άσκηση θα συμμετέχει μόνο το προσωπικό των ανωτέρω Υπηρεσιών και η παρούσα ενημέρωση προς τους κατοίκους και επισκέπτες γίνεται μόνο προκειμένου να μην θορυβηθούν και ανησυχήσουν από την κινητοποίηση των Υπηρεσιών.

Επίσης, ενημερώνουμε ότι λόγω της άσκησης (και της προετοιμασίας της νωρίτερα) οι Υπηρεσίες του Δήμου θα λειτουργήσουν μόνο με προσωπικό ασφαλείας μέχρι τις 12:30.

Ο Δήμος Πόρου καλεί τους γονείς που ενδιαφέρονται να εγγράψουν τα παιδιά τους στον Παιδικό Σταθμό και στο ΚΔΑΠ του Δήμου Πόρου τη νέα σχολική χρονιά 2022-2023, να επικοινωνήσουν το ταχύτερο δυνατόν με τις υπεύθυνες των Δομών, ώστε να ενημερωθούν λεπτομερώς και εξατομικευμένα για τη διαδικασία υποβολής αίτησης και ολοκλήρωσης της εγγραφής.

Στοιχεία επικοινωνίας:

Παιδικός Σταθμός: τηλ. 2298023102, Δευτέρα έως Παρασκευή 11:00-14:00, υπεύθυνη Δομής Νόση Βασιλική.

ΚΔΑΠ: τηλ. 2298022760, Δευτέρα έως Παρασκευή 09:30-13:30, υπεύθυνη Δομής Μπαρδάκα Μαρία.

ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΤΕΡΑΚΗ ΚΑΙ ΤΗ ΧΟΡΩΔΙΑ STRING THEORY - ΚΤΗΡΙΟ ΣΥΓΓΡΟΥ 9-13 ΙΟΥΝΙΟΥ 2022

Το χορωδιακό σεμινάριο String Theory με τον μαέστρο Γιώργο Πατεράκη διοργανώνεται για πρώτη φορά στον Πόρο, υπό την αιγίδα του Δήμου, στο κτήριο Συγγρού από τις 9 έως τις 13 Ιουνίου 2022. Στο σεμινάριο, το οποίο αποτελείται από 6 δίωρες συναντήσεις και μία ανοιχτή συναυλία, μπορεί να συμμετέχει κάθε ενδιαφερόμενος κάτοικος ή επισκέπτης του νησιού.

Η Χορωδία String Theory ιδρύθηκε το 2015 από τον Γιώργο Πατεράκη και σήμερα είναι μια από τις πιο δραστήριες και πρωτότυπες χορωδίες του είδους της, με ρεπερτόριο που καλύπτει μεγάλη γκάμα μουσικών ειδών (αναγέννηση-μπαρόκ, κλασική- ρομαντική, παραδοσιακά, ελληνική μουσική, ethnic, καντάδες, pop κ.ά). Εκτός από την καλλιτεχνική της δράση, τα δύο εκπαιδευτικά τμήματα της Χορωδίας (προπαρασκευαστικό και τμήμα ρεπερτορίου) δίνουν τη σπάνια ευκαιρία σε ερασιτέχνες και φίλους της μουσικής για συμμετοχή και εκπαίδευση σε ψηλού επιπέδου πολυφωνική μουσική πράξη.

Πληροφορίες – συμμετοχή: 6945 632941, stringtheorychoirs@gmail.com

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ POROSEA 2022

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε μια ακόμα διοργάνωση POROSEA το Σαββατοκύριακο 28 & 29 Μαΐου 2022. Τα αγωνίσματα (τρίαθλο, aquathlon, κολύμβηση, δρομικά) πραγματοποιήθηκαν στον Ρώσικο Ναύσταθμο, στην παραλία του Κ.Ε. Πόρος, στο εσωτερικό του Οικισμού και στο κεντρικό οδικό δίκτυο της Σφαιρίας και της Καλαυρίας, συγκεντρώνοντας φέτος περισσότερες από 500 συμμετοχές αθλητών.

Ο Δήμος Πόρου ευχαριστεί για τη συνεισφορά τους στην επιτυχία της διοργάνωσης τους συνδιοργανωτές, την Περιφέρεια Αττικής και την Αντιπεριφερειάρχη Βάσω Θεοδωρακοπούλου-Μπόγρη, τη διοργανώτρια εταιρία Whynot και τον επικεφαλής της Πάνο Ρότα και το Saronic Triathlon Club και τον επικεφαλής του Σπύρο Ροή. Επίσης, ευχαριστεί το Κ.Ε. Πόρος, το Α.Τ., το Λιμεναρχείο, το Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο, τον Ν.Ο.Π.Τ., τους εθελοντές ιατρούς Μάνο Δρίτσα και Γιώργο Κεραμίδα, τους χορηγούς και τους δεκάδες Ποριώτες εθελοντές κάθε ηλικίας που και πάλι αποτέλεσαν το κλειδί της επιτυχίας του POROSEA. Από πλευράς Δήμου, υπεύθυνοι για την προετοιμασία και τον συντονισμό της διοργάνωσης ήταν οι Αντιδήμαρχοι Χρήστος Λίτσας και Τάσος Παπαχρήστου, ο Πρόεδρος του Δημ. Λιμ. Ταμείου Αλέξανδρος Δημητριάδης, και οι συνεργάτιδες του Δημάρχου Κατερίνα Ανδρεάδη και Κατερίνα Ρεΐζη.

Τοπικοί χορηγοί:
• ΑΠΑΝΑ (εργολάβος καθαριότητας)
• Εμπορικός και Επαγγελματικός Σύλλογος Πόρου
• Δημητριάδης Αλέξανδρος (Πρόεδρος ΔΛΤ)
• Δημητριάδης Γιάννης (Δήμαρχος)
• Παπαχρήστου Τάσος (Αντιδήμαρχος)
• Κοινοπραξία Πορθμεία Πόρου
• Porosnews
• Saron Oil / Ηλιάδης Βαγγέλης (καύσιμα)
• Saronic Ferries
• Saronic Magazine
• Saronic Outdoor Activities
• Hellenic Seaways

Διαμονή:
• Διόνυσος
• Θοδώρα Apartments
• Καΐκας Νίκος Studios & Apartments
• Καλημέρα
• Παύλου
• Golden View
• New Aegli
• Ninetta’s Studios
• Odyssey Apartments
• Saron
• Sirene Blue Resort
• Xenia Poros Image
• 7 Brothers

Εστίαση:
• Αλλοτινό
• Απάγκιο
• Ασκέλι
• Άσπρος Γάτος
• Βασίλης
• Γειά μας
• Θεανώ
• Μουράγιο
• Όαση
• Πέτρος
• Πλάτανος
• Στη Ρότα
• Clock
• Colona
• Porto
• Unique

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ POROSEA 2022

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ POROSEA 2022

Όπως κάθε χρόνο, τις ημέρες διοργάνωσης του POROSEA θα υπάρχουν έκτακτες απαγορεύσεις κίνησης ΟΛΩΝ των οχημάτων για την προστασία των αθλητών και την ομαλή διεξαγωγή των αγώνων. Ειδικότερα:

• ΣΑΒΒΑΤΟ, 17:00 έως 20:00: Σε όλη τη Σφαιρία και από Κανάλι μέχρι Άσπρο Γάτο.
• ΚΥΡΙΑΚΗ, 8:00 έως 14:00: Σε όλο το νησί (σταδιακή απελευθέρωση οδών με το πέρασμα των τελευταίων αθλητών).
• ΣΑΒΒΑΤΟ 11:00 έως ΚΥΡΙΑΚΗ 18:00: Από πιάτσα ταξί έως πλατεία Σολομωνίδη.

Παρακαλούνται όλοι οι κάτοικοι να σεβαστούν τα μέτρα, ενώ για απολύτως αναγκαίες μετακινήσεις θα πρέπει να επικοινωνούν με το Α.Τ. Πόρου (22980 22462) και με τον αριθμό εκτάκτου ανάγκης του Δήμου 15303 ή με το ταξιδιωτικό τους γραφείο αν πρόκειται να ταξιδέψουν.

Σημειώνεται ότι η Δημοτική Συγκοινωνία δεν θα λειτουργήσει και τις δύο μέρες.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 28 ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 29 ΜΑΪΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ POROSEA

ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΠΡΟΤΑΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΥ ΤΟΥ ΡΟΛΟΓΙΟΥ

Υποβλήθηκε στο Πράσινο Ταμείο πρόταση του Δήμου μας για χρηματοδότηση του έργου ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου στο Ρολόι, στο πλαίσιο του Προγράμματος με τίτλο «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου» (2021β΄ - άξονας προτεραιότητας 2). Το έργο έχει προϋπολογισμό 240.000€, εκ των οποίων οι 163.000€, εφόσον η πρόταση γίνει δεκτή, θα καλυφθούν από το Πράσινο Ταμείο και οι υπόλοιπες 77.000€ από ίδιους πόρους του Δήμου.

Η αρχιτεκτονική Μελέτη του έργου αποτελεί τμήμα της εγκεκριμένης από το Υπουργείο Πολιτισμού «Μελέτης Αναβάθμισης της γειτονιάς Καστέλι και των προσβάσεων της», η οποία έχει χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον» στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και βρισκόταν από το 2005 αναξιοποίητη στα συρτάρια του Δήμου.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ Π.Ο.Α.Υ ΣΤΟΝ ΠΟΡΟ: ΖΟΦΕΡΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

Σύσκεψη για το θέμα της αποτροπής δημιουργίας βιομηχανικών Περιοχών Οργανωμένων Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών στον Σαρωνικό πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 21.5.2022 στον Πόρο, με πρωτοβουλία του Δημάρχου Πόρου Γιάννη Δημητριάδη. Στη σύσκεψη είχαν προσκληθεί όλοι οι Δήμαρχοι και οι βουλευτές νησιών και ακτών του Σαρωνικού δυτικά και νότια της Σαλαμίνας έως την Ύδρα, καθώς και οι Περιφερειάρχες και τοπικοί Αντιπεριφερειάρχες Αττικής και Πελοποννήσου. Ωστόσο, το παρών έδωσαν μόνο οι Δήμαρχοι Επιδαύρου Τ. Χρόνης και Ξηρομέρου Γ. Τριανταφυλλάκης (συντονιστής της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής περιοχών με ιχθυοκαλλιέργειες), η Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Β. Μπόγρη–Θεοδωρακοπούλου και οι βουλευτές Γ. Γκιόλας (Αργολίδας/ΣΥΡΙΖΑ), Θ. Δρίτσας (Α΄ Πειραιά/ΣΥΡΙΖΑ) και Χρ. Μπουτσικάκης (Α΄ Πειραιά Ν.Δ.). Επίσης, ενημέρωσαν ότι δεν μπορούσαν να παραβρεθούν εξαιτίας ανειλημμένων υποχρεώσεων οι Δήμαρχοι Αγκιστρίου Γ. Αθανασίου, Αίγινας Γ. Ζορμπάς και Σαλαμίνας Γ. Παναγόπουλος και οι βουλευτές (Α΄ Πειραιά/ΝΔ) Κ. Κατσαφάδος, Ν. Μανωλάκος και Γ. Μελάς. Σημειώνεται ότι ο Γιάννης Δημητριάδης είχε αρχικά καλέσει τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη να συγκαλέσει την σύσκεψη αυτή στην Αθήνα και καθώς ο Περιφερειάρχης δεν το έπραξε, ο Δήμαρχος Πόρου ανέλαβε ο ίδιος την πρωτοβουλία για τη σύγκλησή της.

Τα συμπεράσματα της σύσκεψης ήταν τα ακόλουθα:

1. Το περιορισμένο ενδιαφέρον των αιρετών εκπροσώπων των περιοχών του Δυτ. & Νότ. Σαρωνικού για το θέμα, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει έδαφος και νομιμοποίηση για κοινό αγώνα με κοινό αίτημα την ματαίωση του σχεδιασμού ιχθυο-βιομηχανοποίησης του Σαρωνικού.

2. Το περιορισμένο ενδιαφέρον των αιρετών εκπροσώπων των παράκτιων περιοχών όλης της χώρας, οδηγεί σε αντίστοιχο συμπέρασμα και αναφορικά με τον αγώνα για αναθεώρηση του Χωροταξικού των Υδατοκαλλιεργειών.

3. Η απόλυτη αδιαφορία όλων των Περιφερειών της χώρας, της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας για το θέμα ενισχύει τα παραπάνω συμπεράσματα και επιπλέον προκαλεί απογοήτευση σχετικά με τον ρόλο τους και με την αποδοχή του θεσμικού παραγκωνισμού τους.

4. Κανένα κόμμα δεν έχει δηλώσει ότι είναι στις προθέσεις του η αναθεώρηση του σχεδιασμού και κανένας βουλευτής δεν έχει καταθέσει δημόσια (ούτε κατά τη σύσκεψη) συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του θέματος.

5. Η θέση του Δήμου Πόρου αναφορικά με την δική του περιοχή, είναι ότι ζητάει την πλήρη ακύρωση του σχεδιασμού δημιουργίας Π.Ο.Α.Υ. και δηλώνει ότι η μη-αποδοχή του αιτήματος συνιστά casus belli για την τοπική κοινωνία και δεν μπορεί γίνει αποδεκτή. Σε περίπτωση που η Κυβέρνηση δεν αποσύρει άμεσα (πριν τις εθνικές εκλογές) τον σχεδιασμό, ο Δήμος μας έχει δηλώσει ότι θα προχωρήσει σε δυναμικές κινητοποιήσεις και ολοκληρωτική σύγκρουση προκειμένου να προστατεύσει το νησί. Στο πλαίσιο αυτό, θα ληφθεί καταρχάς από το Δ.Σ. Απόφαση αποχής των κατοίκων του Πόρου από τις εθνικές εκλογές και κήρυξης όλων των εκπροσώπων της Κυβέρνησης, της Περιφέρειας και της Βουλής ως θεσμικά ανεπιθύμητων στην περιοχή μας. Επίσης, ο Δήμος ξεκινάει ήδη καμπάνια (φυλλάδια, πανό, social media) για να επικοινωνήσει τις θέσεις του.

6. Σε ό,τι αφορά την ανάληψη κοινών ενεργειών, ο Δήμος Πόρου επαναπροσδιορίζει το κάλεσμά του προς όσους Δήμους τυχόν επιθυμούν να αγωνιστούν για την αποτροπή δημιουργίας Π.Ο.Α.Υ. στις δικές τους περιοχές ή για άλλες «κόκκινες γραμμές» που τυχόν προσδιορίσουν (π.χ. ως προς το μέγεθος των Π.Ο.Α.Υ. ή συγκεκριμένες ζώνες τους):
- Πραγματοποίηση συνάντησης με τον Πρωθυπουργό εντός του Ιουνίου, στην οποία όποιοι Δήμοι συμμετέχουν θα θέσουν τα αιτήματά τους αναφορικά με τις περιοχές τους και θα ζητήσουν καθαρή απάντηση για το αν αυτά γίνονται αποδεκτά. Κατά τη σύσκεψη του Πόρου ο βουλευτής Α΄ Πειραιά κ. Χρ. Μπουτσικάκης ανέλαβε να ζητήσει το ραντεβού αυτό και όσοι βουλευτές και Περιφερειάρχες ενδιαφέρονται για το θέμα καλούνται να ενισχύσουν το αίτημα και να συμμετέχουν στη συνάντηση.
- Κάθε Δήμος που επιθυμεί να συμμετέχει στη συνάντηση, καλείται να ενημερώσει άμεσα τον Δήμο Πόρου και να αποσαφηνίσει εν όψει της συνάντησης ποια είναι τα αιτήματά του.

Δεδομένης της κρισιμότητάς του θέματος, η αντιμετώπιση του οποίου δεν πρέπει να επηρεαστεί από την αντικειμενική αδυναμία ορισμένων να προσέλθουν στη σύσκεψη του Πόρου, ο Δήμος Πόρου καλεί δημόσια κάθε ενδιαφερόμενο Δήμο και βουλευτή που τυχόν θέλει να ακολουθήσει, να ενισχύσει και να συμπληρώσει τις ανωτέρω ενέργειες, να ενημερώσει σχετικά τον Δήμο Πόρου εντός δύο εβδομάδων.

Σημειώνεται ότι, στον Σαρωνικό επίκειται η ίδρυση 5 Π.Ο.Α.Υ. (Σαλαμίνα-Διαπόρια, Μέγαρα, Κόρφος-Επίδαυρος, Μέθανα, Πόρος), μέσω των οποίων η έκταση της ιχθυοκαλλιέργειας θα αυξηθεί 32 φορές και η παραγωγή θα απελευθερωθεί μετά από 5 χρόνια. Έτσι, η πλέον επιβαρυμένη θάλασσα της χώρας και διέξοδος των 4εκ. κατοίκων της πρωτεύουσας στη θάλασσα, θα μετατραπεί σε μια ενιαία βιομηχανική ζώνη ιχθυοκαλλιέργειας που θα αποτελεί την 1η ιχθυοπαραγωγό περιοχή στην Ελλάδα (από 7η σήμερα). Από την αύξηση αυτή θα απορρίπτονται καθημερινά στη θάλασσα λύματα ιχθύων που αντιστοιχούν σε ανθρώπινο πληθυσμό άνω των 1,7 εκ. ατόμων και τόνοι φορμόλης, φαρμάκων, τροφών κ.ά. Μάλιστα, στα παραπάνω νούμερα δεν περιλαμβάνονται τα στοιχεία μεμονωμένων ιχθυοτροφείων, όπως εκείνων στο Αγκίστρι και το Τρίκερι Ύδρας. Οι παραπάνω θαλάσσιες εκτάσεις, μαζί με αντίστοιχου μεγέθους χερσαίες εκτάσεις, θα περιέλθουν στη διαχείριση της πολυεθνικής εταιρίας που σήμερα ελέγχει τον κλάδο της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, και σε αυτές πρόκειται να κατασκευαστούν συσκευαστήρια, αποθήκες, ιδιωτικοί δρόμοι και λιμενικές εγκαταστάσεις κ.ά. σε δάση, αιγιαλούς και παραλίες και σε ιδιωτικούς χώρους που πλέον δεν θα έχουν άλλες επιτρεπτές χρήσεις.

ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΟΡΟΥ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΤΑΘΜΩΝ Κ/Χ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΠΟΔΗΛΑΤΩΝ

Εγκρίθηκε στις 16.5.2022 από την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων η χρηματοδότηση του Δήμου μας με 255.816€ για την ανάπτυξη δράσης «μικροκινητικότητας» με την δημιουργία και λειτουργία σταθμών διάθεσης κοινόχρηστων ηλεκτρικών ποδηλάτων. Με την αξιοποίηση της δράσης, ο Δήμος μας σκοπεύει να λειτουργήσει από το 2023 τρεις μεικτούς σταθμούς δωρεάν διάθεσης συμβατικών και ηλεκτρικών ποδηλάτων, οι οποίοι θα βρίσκονται στο Νέο Δυτικό Λιμάνι (υφιστάμενος), στο κέντρο στην περιοχή της Δημοτικής Αγοράς (νέος) και στην πλατεία Σολομωνίδη στην Πούντα (νέος).

Η δράση συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής και από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (άξονας Προτεραιότητας 14, πρόσκληση «Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα, Μικροκινητικότητα, Ολοκληρωμένη Διαχείριση Αστικών Μετακινήσεων») και θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας.

Ο Προϊστάμενος της Κτηματικής Υπηρεσίας Πειραιά, Νήσων & Δυτικής Αττικής του Υπουργείου Οικονομικών προκηρύσσει ηλεκτρονική δημοπρασία για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και κοινόχρηστης παραλίας στις θέσεις «Γερολιμάνι» και «Τσιλίδη» του Δήμου Πόρου.

Δείτε εδώ τη Διακήρυξη.

Την Τετάρτη 25.5.2022 θα πραγματοποιηθεί η μηνιαία επίσκεψη του Κινητού Πράσινου Σημείου THE GREEN CITY, στο Νέο Δυτικό Λιμάνι Πόρου, απέναντι από τα εκδοτήρια εισιτηρίων του πορθμείου από τις 09:00 έως τις 16:30.

Το πρόγραμμα THE GREEN CITY υλοποιείται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, τον ΕΔΣΝΑ και την εταιρεία Citipost και πολίτες προσκομίζουν στα Κινητά Πράσινα Σημεία του διαχωρισμένα ανακυκλώσιμα υλικά, τα οποία μετατρέπονται σε πόντους που εξαργυρώνονται μέσω μεγάλων επιχειρήσεων που συνεργάζονται με το πρόγραμμα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα  www.thegreencity.gr  ή καλέστε στο τηλ.:  2109215000.

Την Τετάρτη 25.5.2022 στο Νέο Δυτικό Λιμάνι του Πόρου ανταλλάσσουμε Ανακυκλώσιμα Υλικά με πόντους για αγορές από μεγάλες επιχειρήσεις

Πρόσκληση σε εκδήλωση που συνδιοργανώνουν ο Δήμος μας και η Ιερά Μητρόπολη Ύδρας, Σπετσών & Αιγίνης την Κυριακή στις 19:00 στο αμφιθέατρο του κτηρίου Συγγρού αναφορικά με τους πρόσφυγες από την Μικρά Ασία στον Πόρο.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΤΗΣ Μ. ΑΣΙΑΣ

Σάς ενημερώνουμε ότι τις τελευταίες μέρες έχει παρατηρηθεί αυξημένη παραλαβή ηλεκτρονικών μηνυμάτων spam με φερόμενους αποστολείς δημόσιες Υπηρεσίες μεταξύ των οποίων και Υπηρεσίες του Δήμου Πόρου (π.χ. «Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών Δήμου Πόρου»), καθώς και «Δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης».

Επισημαίνουμε ότι τα email αυτά είναι ψεύτικα, γεγονός που φαίνεται και από την ηλεκτρονική διεύθυνση αποστολής η οποία δεν είναι εκείνη του υποτιθέμενου αποστολέα. Συνεπώς, εφιστούμε την προσοχή σας να μην ανοίγετε τέτοια emails και τα συνημμένα σε αυτά ζιπαρισμένα αρχεία.

Επισημαίνουμε ότι τα emails του Δήμου Πόρου αποστέλλονται πάντα από τις επίσημες ηλεκτρονικές διευθύνσεις του Δήμου (…@poros.gr).

Η Περιφέρεια Αττικής ανακοινώνει την πρόσληψη, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικά οκτώ (8) ατόμων για την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών στο Πρόγραμμα Καταπολέμησης του Δάκου της Ελιάς έτους 2022 των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής και Νήσων, της Περιφέρειας Αττικής που εδρεύει στην Αθήνα, εκ των οποίων μία (1) θέση αφορά τον Πόρο (ΠΕ Γεωπόνοι ή, εν ελλείψει, ΤΕ Τεχνολόγοι Γεωπόνοι Φυτικής Παραγωγής ή, εν ελλείψει, Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών ή Ανθοκομίας ή Διοίκησης Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων).

Δείτε εδώ την Ανακοίνωση.

Δείτε εδώ το Παράρτημα.

ΠΡΟΚΗΡΥΧΘΗΚΕ Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΟΡΟΥ

Προκηρύχθηκε στις 11.5.2022 ο διαγωνισμός για τη διαμόρφωση του ιδιόκτητου δημοτικού οικοπέδου που βρίσκεται μπροστά στην είσοδο του Λυκείου Πόρου (Ο.Τ.382). Σύμφωνα με την αρχιτεκτονική Μελέτη του έργου, στο οικόπεδο προβλέπονται εργασίες ανάπλασης και τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού, με στόχο τη δημιουργία ενός χώρου αναψυχής και ξεκούρασης των μαθητών και γονέων, αλλά και προσέλκυσης κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. Η Μελέτη συντάχθηκε από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου το 2018 και εγκρίθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού στις 8.2.2021, ενώ ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 225.000€, εκ των οποίων οι 163.000€ προέρχονται από χρηματοδότηση που ενέκρινε το Πράσινο Ταμείο στις 21.4.2021 και οι 72.000€ από ίδιους πόρους του Δήμου.

Ο Δήμος Πόρου διακηρύσσει ανοικτή διαδικασία επιλογής αναδόχου για το έργο με τίτλο «Διαμόρφωση ελεύθερου χώρου Ο.Τ. 382 του Πολεοδομικού Σχεδίου Πόρου Τροιζηνίας», συνολικού προϋπολογισμού 225.000,00€ (συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.), που θα διεξαχθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4412/2016, και καλεί τους ενδιαφερόμενους οικονομικούς φορείς να υποβάλουν προσφορά για την ανάδειξη του αναδόχου κατασκευής του ως άνω έργου.

Προθεσμία υποβολής προσφορών: έως 10.6.2022 στις 14:00.

Κατεβάστε εδώ το φάκελο με τα σχετικά έγγραφα.

«ΌΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ» ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Την Πέμπτη 5 Μαΐου ο Δήμος Πόρου συμμετέχει στη δράση 50 Δήμων της Αττικής, της Περιφέρειας Αττικής και του "Όλοι Μαζί Μπορούμε" για τη συγκέντρωση ειδών για τους πρόσφυγες από την Ουκρανία.

Συγκεντρώνουμε: φάρμακα, υγειονομικό υλικό, κουβέρτες, υπνόσακους, είδη ατομικής υγιεινής, παιδικές τροφές, γάλατα, πάνες, τρόφιμα μακράς διάρκειας, είδη κουζίνας (όπως πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπίρουνα, κατσαρόλες, φούρνοι μικροκυμάτων, μικρά φουρνάκια) και ρούχα.

Χώρος συγκέντρωσης το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου (κτήριο πρ. ΚΑΠΗ) και ώρες από 10:00 έως 18:00.

ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΑ ΠΟΔΗΛΑΤΑ ΣΤΟΝ ΠΟΡΟ

Τον πρώτο του Σταθμό Κοινόχρηστων Ποδηλάτων απέκτησε ο Δήμος Πόρου, με 11 ποδήλατα να είναι διαθέσιμα στους χρήστες που θέλουν να μεταβούν από το «Νέο Δυτικό Λιμάνι» στο κέντρο του Πόρου.

Η χρήση των ποδηλάτων, τα οποία έχουν ηλεκτρονικό σύστημα ταχυτήτων, είναι δωρεάν για 3 ώρες, ενώ για χρήση 3 επιπλέον ωρών υπάρχει χρέωση 2€/ώρα και για χρήση πέραν της 6ης ώρας 5/€ώρα. Σημειώνεται ότι είναι υποχρεωτική η επιστροφή των ποδηλάτων εντός 24 ωρών από την παραλαβή, ενώ δεν επιτρέπεται η χρήση τους εκτός του Οικισμού του Πόρου.

Η εγγραφή στο Σύστημα είναι απλή και γίνεται επί τόπου στο αυτόματο μηχάνημα που βρίσκεται στον χώρο με τη χρήση πιστωτικής κάρτας και χρέωση 1€. Από τη στιγμή της εγγραφής του, ο χρήστης λαμβάνει με μήνυμα κωδικούς με τους οποίους μπορεί να χρησιμοποιεί ξανά το Σύστημα όσες φορές θέλει.

Ο Δήμος Πόρου έχει ήδη κάνει ενέργειες για τη δημιουργία δύο ακόμα σταθμών (στην πλατεία Ηρώων και στην Πούντα) στους οποίους θα τοποθετηθούν συμβατικά αλλά και ηλεκτροκίνητα κοινόχρηστα ποδήλατα, με στόχο ο αριθμός τους να είναι σύντομα τέτοιος που θα υπερκαλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων και επισκεπτών.

Η χρηματοδότηση του έργου εξασφαλίστηκε από το Ε.Π. Αλιείας (Leader) μετά από σχετική πρόταση που υπέβαλε ο Δήμος Πόρου τον Νοέμβριο του 2020.

Μετά από δύο χρόνια που οι εορτασμοί του Πάσχα ματαιώθηκαν ή έγιναν με την τήρηση αυστηρών υγειονομικών μέτρων, φέτος μπορούμε να γιορτάσουμε ξανά μαζί και να συμμετέχουμε στις γιορτές της Εκκλησίας μας! Ο Δήμος Πόρου, σε συνεννόηση με τους ιερείς των Ναών και με γνώμονα την εξασφάλιση όρων μέγιστης δυνατής συμμετοχής του κοινού υπό συνθήκες υγειονομικής ασφάλειας και άνεσης, ενημερώνει για το Πρόγραμμα των πομπών των Επιταφίων των Ιερών Ναών του Πόρου την Μ. Παρασκευή 22.4.2022, το οποίο είναι το ακόλουθο:

• Ι.Μ.Ν. Αγ. Γεώργιου: Έξοδος από τον Ι.Ν. στις 21:00, πορεία μέσω της οδού Μητροπόλεως προς την πλ. Ηρώων (δέηση στις 21:15) και επιστροφή στον Ι.Ν. μέσω της παραλιακής οδού προς Γυμνάσιο και της οδού Χρ. Μέξη (πρ. Δημοσθένους).

• Ι.Ν. Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης: Έξοδος από τον Ι.Ν. στις 21:00 και πορεία μέσω της οδού Χρ. Μέξη προς την παραλιακή οδό και στη συνέχεια δεξιά και επιστροφή στον Ι.Ν. μέσω των οδών Ρωθλάουφ (οικία Σαμπάνη) και Ι. Μιχαήλ.

• Ι.Ν. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου: Έξοδος από τον Ι.Ν. στις 21:15 και πορεία μέσω της παραλιακής οδού προς την πλ. Ηρώων (δέηση στις 21:30), επιβίβαση στο γρι-γρι «Χρυσούλα» και πομπή προς την Πούντα (ο επιτάφιος δια θαλάσσης και οι πολίτες διά ξηράς ή επιβιβαζόμενοι σε λάντζες που θα ακολουθήσουν) και στη συνέχεια αποβίβαση στην Πούντα και επιστροφή στον Ι.Ν.

• Ι.Ν. Αγ. Νικολάου: Έξοδος από τον Ι.Ν. στις 21:00 και περιφορά εντός των ορίων του Στρατοπέδου Κ.Ε. Πόρος.

Σημειώνεται ότι δεν θα γίνει η καθιερωμένη συνάντηση των Επιταφίων στην πλατεία Ηρώων, προκειμένου να αποφευχθούν ακραίες συνθήκες συνωστισμού.

ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΧΟΡΗΓΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΟΡΟΥ

Όπως κάθε χρόνο, τις μέρες του Πάσχα ο Δήμος Πόρου, αλλά και το δημοτικό Κοινωνικό Παντοπωλείο, πραγματοποίησαν διανομές τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης σε συμπολίτες μας που τα έχουν ανάγκη. Ειδικότερα, ο Δήμος, κατόπιν ομόφωνης Απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, χορήγησε με βάση ενιαία εισοδηματικά κριτήρια, πακέτα τροφίμων σε 103 οικογένειες συμπολιτών μας, ενώ το Κοινωνικό Παντοπωλείο διένειμε πακέτα στους 146 ωφελούμενους του Προγράμματός του.

Η δαπάνη για την αγορά των ειδών που διανεμήθηκαν από τον Δήμο καλύφθηκε από τον προϋπολογισμό του Δήμου, ενώ τα είδη που μοιράστηκαν από το Κοινωνικό Παντοπωλείο αποτελούν στο σύνολό τους χορηγίες που συλλέγονται από μικρούς και μεγάλους χορηγούς. Όλα τα πακέτα εμπλουτίστηκαν από είδη που αγοράστηκαν με ιδιωτική δαπάνη του Δημάρχου και όλων των υπόλοιπων αιρετών μελών της δημοτικής αρχής που λαμβάνουν αντιμισθία, από επιπλέον χορηγίες επιχειρηματιών του Πόρου, αλλά και από λαμπάδες που έφτιαξε το προσωπικό των κοινωνικών δομών του Δήμου.

Οι χορηγοί των δράσεων, τους οποίους και ευχαριστεί θερμά ο Δήμος μας είναι οι εξής:

• Σκάι – «Όλοι μαζί μπορούμε»
• Super Market «Σκλαβενίτης»
• Super Market ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός Α.Ε.
• 1ο Δημοτικό Σχολείο Πόρου
• Γεωργούσης Γκρουπ Ο.Ε. - Colona bakery
• Κανατσίδης Νικόλαος – Ζαχαροπλαστείο
• Καραγιάννης Ι. & ΣΙΑ Ο.Ε. - Φούρνος
• Φαρμακείο Δημήτριου Ροΐδη
• Κουνέλη Μαρία

Η δημοτική αρχή, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και το προσωπικό του Δήμου Πόρου εύχονται καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα σε όλους!!!

ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΧΟΡΗΓΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΟΡΟΥ

ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΧΟΡΗΓΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΟΡΟΥ

Ο Δήμος Πόρου ενημερώνει για τις κυκλοφοριακές και λοιπές ρυθμίσεις που θα ισχύσουν από το Σάββατο του Λαζάρου 16.4.2022 στο κέντρο του νησιού:

1. Ξεκινάει η ισχύς των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στο κέντρο όπως ακριβώς είχαν ισχύσει τις τουριστικές περιόδους του 2020 και 2021. Ειδικότερα:

Πεζοδρόμηση από πιάτσα ταξί έως Πούντα με τοποθέτηση τραπεζοκαθίσματων επί του οδοστρώματος.
✔ Ώρες επιτρεπόμενης διέλευσης οχημάτων για λόγους πρόσβασης στην αγορά: 06:30 – 14:00 και 17:00 – 19:00.
Απαγόρευση στάσης/στάθμευσης αυτοκινήτων από το Σινεμά έως την πλ. Σολομωνίδη (εξαίρεση το Parking της Δημοτικής Αγοράς μόνο κατά τις ώρες επιτρεπόμενης διέλευσης και τα οχήματα με άδεια στις καθορισμένες θέσεις).
✔ Επιπλέον επιτρεπόμενη ζώνη στάθμευσης δικύκλων: από οικία Καρρά έως προ πιάτσας ταξί.
✔ Απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων σε όλη την παραλιακή οδό (πούλμαν, λεωφορεία, φορτηγά, οχήματα άνω του 1 άξονα και μ.β. 16τ.)
Τροφοδοσία καταστημάτων: α) Οχήματα διαστάσεων Ι.Χ.: 06:30 έως 14:00 & 17:00 έως 19:00, β) Οχήματα μεγαλύτερων διαστάσεων: 06:30 έως 08:30 & 16:00 με 17:30.
✔ Η ισχύς όλων των ειδικών αδειών που είχαν εκδοθεί το 2021 παρατείνεται έως το τέλος Μαΐου 2022 (έως ότου κατατεθούν και εξεταστούν νέες αιτήσεις).
✔ Απαγόρευση κυκλοφορίας από Νέο Δυτικό Λιμάνι έως πιάτσα ταξί από 20:00 έως 01:00 την Μ. Παρασκευή και Μ. Σάββατο και εκτάκτως σε περίπτωση μεγάλου κυκλοφοριακού φόρτου και καλών καιρικών συνθηκών.
Πεζοδρόμηση από πιάτσα ταξί έως Πούντα με τοποθέτηση τραπεζοκαθίσματων επί του οδοστρώματος.

2. Έναρξη λειτουργίας Δημοτικής Συγκοινωνίας με ωράρια:

✔ 10:00-15:00 και 19:00-24:00

3. Έναρξη προγράμματος παραλαβής απορριμμάτων απευθείας από τα καταστήματα του κέντρου:

✔ Σύμμεικτα απορρίμματα: 05:30 και 17:00
✔ Ανακύκλωση: 07:30 και 11:30

4. Έναρξη λειτουργίας Συστήματος Κοινόχρηστων Ποδηλάτων

Οι κάτοικοι, οι επιχειρηματίες και οι επισκέπτες παρακαλούνται να υποστηρίξουν την εφαρμογή των μέτρων συμβάλλοντας στην προσπάθεια του Δήμου να διατηρήσει νοικοκυρεμένο το νησί μας σε μια περίοδο που αναμένεται τεράστια επισκεψιμότητα.

Επίσης, ο Δήμος παρακαλεί το Α.Τ. Πόρου και το Λιμεναρχείο, ανάλογα με τη χωρική αρμοδιότητά τους, να φροντίσουν για την αστυνόμευση των ανωτέρω κανόνων.

Για κάθε έκτακτη ανάγκη οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τον αριθμό εκτάκτου ανάγκης του Δήμου 15303.

Με νεότερη ανακοίνωση, ο Δήμος θα ενημερώσει για τον Πρόγραμμα των Επιταφίων την Μ. Παρασκευή.

Ευχόμαστε σε όλους καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα!

Την Πέμπτη 14.4.2022 θα πραγματοποιηθεί η μηνιαία επίσκεψη του Κινητού Πράσινου Σημείου THE GREEN CITY, στο Νέο Δυτικό Λιμάνι Πόρου, απέναντι από τα εκδοτήρια εισιτηρίων του πορθμείου από τις 09:00 έως τις 16:30.

Το πρόγραμμα THE GREEN CITY υλοποιείται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, τον ΕΔΣΝΑ και την εταιρεία Citipost και πολίτες προσκομίζουν στα Κινητά Πράσινα Σημεία του διαχωρισμένα ανακυκλώσιμα υλικά, τα οποία μετατρέπονται σε πόντους που εξαργυρώνονται μέσω μεγάλων επιχειρήσεων που συνεργάζονται με το πρόγραμμα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.thegreencity.gr ή καλέστε στο τηλ.: 2109215000.

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 14.4.2022 ΣΤΟ ΝΕΟ ΔΥΤΙΚΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΠΟΡΟΥ ΑΝΤΑΛΛΑΣΣΟΥΜΕ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΑ ΥΛΙΚΑ ΜΕ ΠΟΝΤΟΥΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ ΑΠΟ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ο Δήμος Πόρου ενημερώνει ότι παρατάθηκε με Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε στις 31.3.2022 η ισχύς των διατάξεων που δίνουν την δυνατότητα στους Δήμους να εγκρίνουν προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Έτσι, ο Δήμος θα προχωρήσει άμεσα στην έγκριση και για το 2022 των ίδιων ρυθμίσεων που ίσχυσαν τις θερινές περιόδους του 2020 και 2021 (πεζοδρόμηση) και στην παραχώρηση των ίδιων «πρόσθετων» χώρων που είχαν δοθεί στα καταστήματα επί της πεζοδρομημένης οδού (και επί πλατειών, πεζοδρομίων και της χερσαίας ζώνης λιμένα). Φέτος, για πρώτη φορά, όλες οι παραπάνω ρυθμίσεις θα ισχύσουν ήδη από την περίοδο του Πάσχα (Παρασκευή 15 Απριλίου), ώστε το νησί μας να «φορέσει τα καλά του» από την αρχή της τουριστικής περιόδου!

Για τον λόγο αυτό οι καταστηματάρχες που επιθυμούν να κάνουν χρήση κοινόχρηστων δημοτικών ή λιμενικών χώρων καλούνται να υποβάλουν άμεσα με ηλεκτρονικό τρόπο στον Δήμο τις αιτήσεις για την παραχώρηση των ίδιων τμημάτων που τους είχαν παραχωρηθεί το 2021 και να καταβάλουν τα σχετικά τέλη (η παραχώρηση των «πρόσθετων» δημοτικών χώρων είναι δωρεάν).

Από την πλευρά του, ο Δήμος Πόρου μέσα στις επόμενες 10 μέρες θα διενεργήσει επαναχρωματισμό των διαγραμμίσεων, θα τοποθετήσει τα πορτοκαλί κολωνάκια και τις ταμπέλες του Κ.Ο.Κ., ενώ από την Παρασκευή 15 Απριλίου θα λειτουργήσει και η δημοτική συγκοινωνία.

Ο Δήμος Πόρου, εν όψει του Πάσχα, προτίθεται να προμηθεύσει με τρόφιμα δημότες και κατοίκους του Δήμου Πόρου που έχουν ανάγκη και καλεί όσους επιθυμούν να υποβάλλουν αίτηση στο γραφείο Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Πόρου (πρώην ΔΗΚΕΠ) από 1.4.2022 έως και 6.4.2022 και ώρες 09:00 έως 15:00.

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ (σε φωτοτυπίες)

1. Αίτηση του ενδιαφερομένου (συμπληρώνεται στην υπηρεσία).
2. Αστυνομική Ταυτότητα ή διαβατήριο.
3. Εκκαθαριστικό σημείωμα ΔΟΥ φορολογικού έτους 2020.
4. Έντυπο Ε1.
5. Εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ.
6. Κάρτα ανεργίας εν ισχύ από 1 έτος κ άνω (όσοι διαθέτουν).
7. Απόφαση Υγειονομικής Επιτροπής 67% και άνω (όσοι διαθέτουν).
8. Απόφαση δωρεάν φαρμακευτικής περίθαλψης Ανασφαλίστων.
9. Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης

και εισοδηματικά κριτήρια ένταξης ως εξής:

ΜΕΛΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΜΕΧΡΙ (€)
1 ΑΤΟΜΟ 6.000,00
2 ΑΤΟΜΑ 7.500,00
3 ΑΤΟΜΑ 9.000,00
4 ΑΤΟΜΑ 10.500,00
5 ΑΤΟΜΑ 13.000,00
6 ΑΤΟΜΑ και άνω 15.000,00

Ο Δήμος Πόρου ανακοινώνει την έναρξη διαβούλευσης διάρκειας μίας (1) εβδομάδας επί του προτεινόμενου σχεδίου Κανονισμού Λειτουργίας Συστήματος Κοινόχρηστων Ποδηλάτων και καλεί τους ενδιαφερόμενους κατοίκους και φορείς όπως υποβάλλουν τυχόν προτάσεις επί του σχεδίου μέχρι και την Πέμπτη 7.4.2022 στο πρωτόκολλο του Δήμου ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@poros.gr.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2022

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 22 και 23 Μαρτίου η πρώτη φετινή εθελοντική αιμοδοσία της τράπεζας αίματος του Δήμου μας. Συνολικά προσήλθαν 102 αιμοδότες, εκ των οποίων εγκρίθηκε η αιμοδοσία των 101, αριθμοί ικανοποιητικοί δεδομένης της τρέχουσας υγειονομικής κατάστασης, ενώ τηρήθηκαν όλα τα υγειονομικά μέτρα προστασίας που υποδεικνύουν το ΕΚΕΑ και ο ΕΟΔΥ.

Ο Δήμος Πόρου ευχαριστεί όλους τους αιμοδότες για την προσέλευσή τους, το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο και το προσωπικό του για τη σταθερή συνεργασία τους, καθώς και τους χορηγούς: «Κάβα Μπιτούνης», «Το αλάτι της γης» - Ράνια Καπέτα και την Αντιδήμαρχο Καίτη Ροΐδη.

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 23.2.2022 ΣΤΟ ΝΕΟ ΔΥΤΙΚΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΠΟΡΟΥ ΑΝΤΑΛΛΑΣΣΟΥΜΕ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΑ ΥΛΙΚΑ ΜΕ ΠΟΝΤΟΥΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ ΑΠΟ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Την Τρίτη 29.3.2022 θα πραγματοποιηθεί η τρίτη επίσκεψη του Κινητού Πράσινου Σημείου THE GREEN CITY, στο Νέο Δυτικό Λιμάνι Πόρου, απέναντι από τα εκδοτήρια εισιτηρίων του πορθμείου από τις 09:00 έως τις 16:30.

Το πρόγραμμα THE GREEN CITY υλοποιείται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, τον ΕΔΣΝΑ και την εταιρεία Citipost και πολίτες προσκομίζουν στα Κινητά Πράσινα Σημεία του διαχωρισμένα ανακυκλώσιμα υλικά, τα οποία μετατρέπονται σε πόντους που εξαργυρώνονται μέσω μεγάλων επιχειρήσεων που συνεργάζονται με το πρόγραμμα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.thegreencity.gr ή καλέστε στο τηλ.: 2109215000.

ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΜΑΡΤΙΟΥ 2022

Σας ενημερώνουμε ότι την Τρίτη 22 και την Τετάρτη 23 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί διήμερη εθελοντική αιμοδοσία της Τράπεζας Αίματος του Δήμου μας στην αίθουσα εκδηλώσεων του κτ. Συγγρού, από τις 08:30 έως τις 14:30.

Τονίζεται ότι η διεξαγωγή της αιμοδοσίας θα γίνει με την τήρηση όλων των μέτρων προστασίας, τα οποία υποδεικνύει το ΕΚΕΑ και ο ΕΟΔΥ.

Για την αποφυγή συνωστισμού, οι αιμοδότες παρακαλούνται να έρχονται σε συνεννόηση με την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου μας για την ώρα προσέλευσης τους (τηλ. 2298029099 & 6940693069).

Η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων & Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού ανακοινώνει την πρόσληψη, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικά χιλίων εξακοσίων σαράντα εννέα (1649) ατόμων για την κάλυψη αναγκών σε Υπηρεσίες αρμοδιότητάς της, μεταξύ των οποίων έναν/μία (1) υπάλληλο ΔΕ Φύλαξης-Πληροφόρησης Ημερησίων Φυλάκων Αρχαιοτήτων και έναν/μία (1) υπάλληλο ΥΕ Βοηθητικού Προσωπικού Καθαριότητας στο Μουσείο Πόρου, και καλεί τους ενδιαφερόμενους για την υποβολή αιτήσεων σύμφωνα με την ανακοίνωση ΣΟΧ 1/2022.

Ανακοίνωση ΣΟΧ 1/2022

Παράρτημα Ανακοινώσεων ΣΟΧ ΑΣΕΠ

Ειδικό Παράρτημα (Α1)

Ειδικό Παράρτημα (Α2)

Προθεσμία Υποβολής Αιτήσεων

Ο Δήμος Πόρου συγκεντρώνει είδη πρώτης ανάγκης για τα παιδιά της Ουκρανίας στο πλαίσιο της πανελλαδικής εκστρατείας που διοργανώνει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με συντονισμό του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Η συνέργεια με τη συγκεκριμένη δράση εξασφαλίζει ότι η παράδοση των ειδών θα γίνει στοχευμένα, πιστοποιημένα και με απόλυτη διαφάνεια, καθώς και ότι τυχόν πλεόνασμα θα διατεθεί για τις ανάγκες του «Χαμόγελου του Παιδιού».

Τα είδη θα συγκεντρώνονται στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Πόρου μέχρι την Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022 και πρέπει να ανήκουν στις ακόλουθες κατηγορίες, οι οποίες ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ουκρανικής κοινωνίας:

Τρόφιμα: μπάρες δημητριακών, γάλα ν.1&2 (σκόνη), ρυζάλευρο, έτοιμες βρεφικές τροφές, ατομικά νερά.
Φάρμακα: Depon, Algofren, Ponstan, Voltaren, Brufen, Muscoril, Aerolin, Flixotide, Betadine, Octenicept, Celestoderm-v with garamycin, σπρέυ gel για εγκαύματα, σταγόνες Tobrex, Soldesanil και Otrivin.
Σιρόπια: Augmentin, Ceclor, Zinadol, Claripen, Atarax, Xozal.
Αλοιφές: Sudocream, Fissan, Penaten, Tobradex, Fucicort, Fucidin, Fenistil gel, Kenacomb, Bepanthol, αλοιφές για εγκαύματα.
Αναλώσιμα: φυσιολογικοί οροί 0,9%, οροί γλυκόζης 5%, ringer, γάζες, σύριγγες, αιμοστατικά, ιατρικές μάσκες, απολυμαντικά, οινόπνευμα, θερμόμετρα, βρεφικές πάνες, μωρομάντηλα, χαρτιά υγείας.
Εξοπλισμοί: θερμός, σκηνές, κουβέρτες, sleeping bags, βρεφικοί μάρσιποι.

ΘΕΣΜΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Η σημαντικότερη μέχρι στιγμής προσπάθεια σε θεσμικό επίπεδο για τη διαμόρφωση πλαισίου καθαρισμών από «θαλάσσια απορρίμματα», έλαβε χώρα την Τετάρτη 23.2.2022 στα γραφεία της ΚΕΔΕ με πρωτοβουλία της Aegean Rebreath και του νεοσύστατου δικτύου Μπλε Δήμων, στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος Πόρου και 15 ακόμα Δήμοι της χώρας.

 

Κατά τη συνάντηση, οι εκπρόσωποι του Δικτύου είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν στους αρμόδιους Γενικούς Γραμματείς του Υπουργείου Περιβάλλοντος Π. Βαρελίδη (Γ.Γ. Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων) και Μ. Γραφάκο (Γ.Γ. Διαχείρισης Συντονισμού Αποβλήτων) τις δράσεις τους στο επίπεδο της απομάκρυνσης απορριμμάτων από βυθούς και ακτές και να τονίσουν την έλλειψη νομικού και χρηματοδοτικού πλαισίου ικανού να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στην τεράστια κλίμακά του. Το ζήτημα αυτό ανέδειξε κατά την τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Πόρου, Γιάννης Δημητριάδης, επισημαίνοντας ότι μέσω των εθελοντικών και δημοτικών δράσεων απομακρύνεται ένα ελάχιστο μόνο ποσοστό των απορριμμάτων αυτών. Ο Γιάννης Δημητριάδης τόνισε επίσης, ότι τα μεταφερόμενα πλαστικά και η βιομηχανία ιχθυοκαλλιέργειας αποτελούν τις σημαντικότερες περιβαλλοντικές απειλές του Σαρωνικού.

Επιστέγασμα της σύσκεψης ήταν η έκφραση βούλησης της ΚΕΔΕ για στενή συνεργασία με το Δίκτυο Μπλε Δήμων και η δέσμευση των δύο Γεν. Γραμματέων για μελέτη του θέματος και αναζήτηση λύσεων. Φυσικά, οι εξελίξεις αυτές είναι μεν ιδιαίτερα θετικές, αλλά απέχουν πολύ από το να θεωρηθεί ότι τίθενται χειροπιαστές βάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δήμαρχος Τρικκαίων Δ. Παπαστεργίου, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νήσων της ΚΕΔΕ Δήμαρχος Κυθήρων Στρ. Χαρχαλάκης, ο επικεφαλής της Aegean Rebreath Γ. Σαρελάκος και 33 Δήμαρχοι και εκπρόσωποι Δήμων και Λιμενικών Ταμείων, μεταξύ των οποίων εκπρόσωποι των 16 μελών του Μπλε Δικτύου (Αλόννησος, Ανάφη, Αντίπαρος, Ζάκυνθος, Καλαμάτα, Κέα, Κεντρ. Κέρκυρα, Λευκάδα, Νάξος, Πάρος, Πόρος, Ραφήνα, Σαντορίνη, Σύρος, Τήνος και τα Λιμενικά Ταμεία Ραφήνας, Σαντορίνης και Σκύρου).

Με δύο μέρες καθαρισμών στο εσωτερικό του Οικισμού του Πόρου από το Καστέλι μέχρι την Πούντα, ολοκληρώθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε ο πρώτος κύκλος του Προγράμματος της «Γενικής Καθαριότητας».

 

Το Πρόγραμμα ξεκίνησε τη δεύτερη βδομάδα του Νοεμβρίου και διήρκησε 13 βδομάδες, κατά τις οποίες μία φορά εβδομαδιαίως τα συνεργεία καθαριότητας του Δήμου επικεντρώνονταν στην καθαριότητα μίας συγκεκριμένης περιοχής αναστέλλοντας το πάγιο πρόγραμμα εργασιών τους. Με την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου, ξεκινάει πλέον ο δεύτερος κύκλος του Προγράμματος στις ίδιες περιοχές με την ίδια σειρά.

Ο Δήμος Πόρου ευχαριστεί τους υπαλλήλους της εταιρίας καθαριότητας (ΑΠΑΝΑ) για την προσπάθειά τους και υπενθυμίζει την παράκληση οι κάτοικοι, με την αφορμή της διενέργειας «Γενικής Καθαριότητας» στις γειτονιές τους, να υποδεικνύουν στη δημοτική αρχή και στα συνεργεία ανάγκες καθαριότητας που τυχόν δεν έχουν γίνει αντιληπτές και σημεία που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πόρου προκηρύσσει πλειοδοτικό διαγωνισμό για την παραχώρηση δικαιώματος απλής χρήσης (τοποθέτηση ομπρελών-ξαπλωστρών) για την πενταετία 2022-2026, στον όρμο Ασκελίου (10η Στάση Λεωφορείων). Ο πλειοδοτικός διαγωνισμός θα διεξαχθεί την Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022 και ώρα 12:15 στο κτήριο Συγγρού.

 

Δείτε εδώ το πλήρες κείμενο της διακήρυξης και εδώ τον χάρτη.

ΔΡΑΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ

Ο Δήμος Πόρου, σε συνεργασία με την AMKE «Με Οδηγό τον Διαβήτη» διοργανώνει δράση ενημέρωσης του κοινού για τη νόσο του σακχαρώδους διαβήτη με διενέργεια δωρεάν εξετάσεων στο κτήριο του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Πόρου (κτήριο πρ. «ΚΑΠΗ»).

Η δράση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 25.2.2022 ώρες 12.00 - 14.30 & Σάββατο 26.2.2022 ώρες 10.00 - 13.30 και περιλαμβάνει:

• Μετρήσεις σακχάρου
• Εξετάσεις γλυκοζιλιωμένης αιμοσφαιρίνης
• Εξετάσεις διαβητικής νευροπάθειας
• Συνεδρίες με σύμβουλο ψυχικής υγείας

 

Το κοινό μπορεί να προσέρχεται κατόπιν προγραμματισμού ραντεβού στο τηλέφωνο 6940693069 ή χωρίς ραντεβού με αναμονή στον χώρο υποδοχής του κτηρίου. Σημειώνεται ότι κατά τη διενέργεια της δράσης θα τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα αποφυγής του κορωνοϊού covid-19 και όσοι εισέρχονται στον χώρο (πολίτες και υγειονομικό προσωπικό) θα διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού/νόσησης ή αρνητικό rapid test.

Χορηγοί: Κοινωφελές Ίδρυμα ΤΙΜΑ, Ξενοδοχείο Μάνεση, Ξενοδοχείο 7 Brothers, Εστιατόριο «Η Ρότα».

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 23.2.2022 ΣΤΟ ΝΕΟ ΔΥΤΙΚΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΠΟΡΟΥ ΑΝΤΑΛΛΑΣΣΟΥΜΕ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΑ ΥΛΙΚΑ ΜΕ ΠΟΝΤΟΥΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ ΑΠΟ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Την Τετάρτη 23.2.2022 θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη επίσκεψη του Κινητού Πράσινου Σημείου THE GREEN CITY, στο Νέο Δυτικό Λιμάνι Πόρου, απέναντι από τα εκδοτήρια εισιτηρίων του πορθμείου από τις 09:00 έως τις 16:30.

Το πρόγραμμα THE GREEN CITY υλοποιείται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, τον ΕΔΣΝΑ και την εταιρεία Citipost και πολίτες προσκομίζουν στα Κινητά Πράσινα Σημεία του διαχωρισμένα ανακυκλώσιμα υλικά, τα οποία μετατρέπονται σε πόντους που εξαργυρώνονται μέσω μεγάλων επιχειρήσεων που συνεργάζονται με το πρόγραμμα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.thegreencity.gr  ή καλέστε στο τηλ.:  2109215000.

Συνεχίζεται ο εμπλουτισμός της επίσημης ιστοσελίδας του Δήμου μας με σημαντικές ενότητες. Μία τέτοια είναι η νέα ενότητα με τίτλο «Ο Πόρος στην Ιστορία». Πρόκειται για μια περιεκτική ιστορική αναδρομή του τόπου μας, η οποία ξεκινάει από την μυθολογία και τα προϊστορικά χρόνια και καταλήγει στην σύγχρονη εποχή, με παραπομπή και στο link της ειδικής εργασίας για την περίοδο του 1821 που βρίσκεται δημοσιευμένη στην ίδια ενότητα του poros.gr. Τα κείμενα και οι φωτογραφίες της νέας ενότητας δημοσιεύονται επίσης στο λεύκωμα «Νησιά της Αττικής – όψεις της ιστορίας και του πολιτισμού», το οποίο εκδόθηκε το 2021 από το Δίκτυο Συνεργασίας Δήμων Π.Ε. Νήσων Αττικής.

Δήμος Πόρου | Ιστορία (poros.gr)

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοινώνει την έναρξη της τρίτης και τελευταίας φάσης της «Απογραφής Πληθυσμού-Κατοικιών 2021» από την Τρίτη 15.2.2022 και έως την Δευτέρα 21.2.2022. Κατά την φάση αυτή, οι πολίτες που δεν έχουν απογραφεί καλούνται να εισέλθουν στην ιστοσελίδα της ΕΛΣΤΑΤ statistics.gr και να καταχωρήσουν στην ειδική εφαρμογή τον Ταχυδρομικό Κώδικα και τη διεύθυνσή τους και στη συνέχεια να απογραφούν με έναν από τους ακόλουθους δύο τρόπους:

• Ηλεκτρονική Αυτοαπογραφή: Λαμβάνοντας από την εφαρμογή τον «Μοναδικό Κωδικό Απογραφής» που αντιστοιχεί στην κατοικία τους, με τον οποίο (καθώς και με τον κωδικό τους στο taxisnet) μπορούν να απογραφούν μέσω της ψηφιακής πύλης gov.gr .

• Απογραφή διά ζώσης ή τηλεφωνικά στον Πόρο: Με επίσκεψη στο κτήριο των δημοτικών Ιατρείων (πρ. ΚΑΠΗ) στην Πέρλια (στην πρώτη αίθουσα δεξιά αμέσως μετά την κεντρική είσοδο), καθημερινά από 09:00 έως 16:00 ή τηλεφωνικά κατά τις ίδιες ώρες στους αριθμούς 22980-22596 και 6977 724740.

Αναλυτικές πληροφορίες:
https://www.statistics.gr/el/2021-census-pop-hous

Ο Δήμος Πόρου σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ανακοινώνει την υλοποίηση του προγράμματος «Άθληση για όλους» περιόδου 2021-2022, δίνοντας τη δυνατότητα σε δημότες όλων των ηλικιών να γυμναστούν με πολύ χαμηλό κόστος.

Τα τμήματα που θα λειτουργήσουν στον Δήμο μας είναι:
1. Τμήμα άσκησης ενηλίκων που θα περιλαμβάνει: μυϊκή ενδυνάμωση, αερόβια άσκηση και πετοσφαίριση.
2. Τμήμα άσκησης στην Τρίτη ηλικία που θα περιλαμβάνει: αερόβια άσκηση και γενική ενδυνάμωση.
Οι αθλούμενοι θα αθλούνται 3 φορές την εβδομάδα και η μηνιαία συνδρομή τους θα ανέρχεται στο πόσο των 15€.

Σημειώνεται ότι τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.
Προκειμένου να γίνει σωστή διαχείριση των τμημάτων με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των αθλούμενων στο πρόγραμμα, οι ενδιαφερόμενοι για πληροφορίες και για εγγραφές μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 6956027293 (κ. Άννα Καλομπράτσου).

ΑΙΤΗΣΗ
ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ