Ενημέρωση για τον αγώνα του Δήμου κατά της Π.Ο.Α.Υ.


ΧΑΡΤΗΣ - ΠΟΑΥ

Αγαπητοί κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού μας,
Η Κυβέρνηση έχει αποφασίσει να δημιουργήσει στον Πόρο βιομηχανική ζώνη ιχθυοτροφείων – Π.Ο.Α.Υ.
Στην παρούσα ενότητα μπορείτε να μάθετε όλες τις πληροφορίες για το θέμα και να πληροφορηθείτε με ποιους τρόπους μπορείτε να μας βοηθήσετε να σώσουμε το νησί μας!

Τι σημαίνει Π.Ο.Α.Υ. και τι προβλέπει η Μελέτη καθορισμού της Π.Ο.Α.Υ. του Πόρου:

Η «Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών» του Πόρου, για την ίδρυση της οποίας εκκρεμεί πλέον μόνο η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, θα έχει έκταση πάνω από 6.000 στρέμματα στη στεριά (το 1/4 του νησιού) και 2.690 στη θάλασσα (από 95 σήμερα) και θα εκτείνεται από τη Βαγιωνιά έως τον Βιολογικό Καθαρισμό και σε απόσταση περίπου 1χλμ από την ακτή προς την στεριά και την θάλασσα. Στον θαλάσσιο χώρο θα εγκατασταθούν νέα ιχθυοτροφεία, με ετήσια παραγωγή 8.831 τόνους τα πρώτα 5 έτη (από 1.147 σήμερα) και στη στεριά θα κατασκευαστούν ιχθυογεννητικοί σταθμοί, μονάδες συσκευασίας και μεταποίησης, πλυντήρια διχτυών, δρόμοι, λιμενικές εγκαταστάσεις κ.ά., για τα οποία θα παραχωρηθούν εκτάσεις δάσους, αιγιαλού και παραλίας. Σε όλη την ανωτέρω περιοχή κατοχυρώνεται η αποκλειστική χρήση της ιχθυοκαλλιεργητικής δραστηριότητας με αποκλεισμό κάθε άλλης χρήσης (κότερα, αλιεία, κατοικία κ.τ.λ.), ενώ σε 5 χρόνια ο φορέας διαχείρισης (δηλαδή η πολυεθνική εταιρία ιχθυοκαλλιέργειας) θα έχει τη δυνατότητα να αυξήσει τα παραπάνω μεγέθη, αλλά και να δημιουργήσει περισσότερες Π.Ο.Α.Υ. Ο φορέας -και όχι πλέον ο Δήμος και οι άλλες αρμόδιες δημόσιες Υπηρεσίες- θα είναι αποκλειστικά αρμόδιος για την διαχείριση της Περιοχής, για τον έλεγχο του περιβάλλοντος και για την παραχώρηση δημοσίων εκτάσεων στις δραστηριοποιούμενες εταιρίες ιχθυοκαλλιέργειας (δηλαδή στον εαυτό του).

Σύμφωνα με την σχετική Μελέτη, από την αρχική λειτουργία της ΠΟΑΥ θα απορρίπτονται καθημερινά στη θάλασσα κατά μέσο όρο 16 τόνοι περιττωμάτων (τα οποία αντιστοιχούν σε μία πόλη 33.500 κατοίκων – την στιγμή που ο Πόρος έχει 3.500 κατοίκους), υπολείμματα τροφής, φαρμακευτικές ουσίες όπως φορμόλη, απόβλητα χερσαίων εγκαταστάσεων κ.ά., ενώ προβλέπεται ρητά ότι η απασχόληση του τοπικού πληθυσμού θα στραφεί από τους τομείς του τουρισμού και της αλιείας σε εκείνον της ιχθυοκαλλιέργειας και η τουριστική δραστηριότητα στο μοντέλο του «ιχθυοκαλλιεργητικού τουρισμού».

Δείτε όλες τις Μελέτες παρακάτω:

Σχέδιο Κανονισμού Λειτουργίας

Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων

Μελέτη Βιωσιμότητας - Σκοπιμότητας

Τεχνική Έκθεση ΠΟΑΥ Πόρου

Αντιδρώντας στα τερατώδη αυτά σχέδια, το Δημοτικό Συμβούλιο Πόρου, με την υπ΄ αριθμ. 121/2.10.2020 ομόφωνη Απόφαση – Ψήφισμά του, έχει διακηρύξει στην Κυβέρνηση τα εξής:

1. Ο ανωτέρω σχεδιασμός απορρίπτεται συνολικά α) ως απολύτως ανεπιθύμητος και απειλητικός για την επιβίωση της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας, β) ως μεθόδευση και τεκμηρίωση αποικιοκρατικού και ρατσιστικού τύπου που υποτιμούν και προσβάλουν την λογική, την εμπειρία και την ελεύθερη βούληση των κατοίκων του νησιού μας και γ) ως ακραία απειλή κατά του θαλάσσιου και παράκτιου περιβάλλοντος της περιοχής μας και ως βίαιη επιβολή μιας αναπτυξιακής κατεύθυνσης που έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με τις επιθυμίες της τοπικής κοινωνίας και τις έως σήμερα επιλογές της.

2. Τυχόν έγκριση του σχεδιασμού και δημιουργία της Π.Ο.Α.Υ. θα αποτελέσει casus belli κατά της κοινωνίας και του Δήμου μας και θα προκαλέσει δυναμικές κινητοποιήσεις και αντίσταση που θα συνιστούν αγώνα επιβίωσης και σωτηρίας για την περιοχή μας, κάθε επένδυση δε που τυχόν γίνει στο νησί με βάση τις σχετικές προβλέψεις χαρακτηρίζεται ως απολύτως ανεπιθύμητη και καταδικασμένη σε αποτυχία.

3. Δεδομένου ότι η Πολιτεία επιμένει στο μοντέλο της συγκέντρωσης ιχθυοτροφείων και απορρίπτει το μοντέλο διασποράς τους, επιθυμούμε την άμεση απομάκρυνση όλων των ιχθυοτροφείων από τον Πόρο.

Δείτε ολόκληρη την Απόφαση εδώ.

Αν θέλετε να βοηθήσετε την προσπάθειά μας:

Δηλώστε την στήριξή σας στον αγώνα μας και την διαθεσιμότητά σας να συμμετέχετε σε κινητοποιήσεις που θα αποφασιστούν ανάλογα με την εξέλιξη της υπόθεσης, στέλνοντας ένα απλό email στην ηλ. διεύθυνση info@poros.gr, με το ονοματεπώνυμό σας και το τηλέφωνό σας και τίτλο «ΟΧΙ Π.Ο.Α.Υ. ΣΤΟΝ ΠΟΡΟ».

Στηρίξτε οικονομικά την επικοινωνιακή καμπάνια του Δήμου (εκτυπώσεις, προωθητικό υλικό). Εφόσον μπορείτε και επιθυμείτε να βοηθήσετε, στείλτε σχετικό email στην ηλ. διεύθυνση info@poros.gr και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.

Ασκείστε πολιτική πίεση στα κέντρα λήψης Αποφάσεων (Κυβέρνηση, βουλευτές, κόμματα)

Κάντε παρεμβάσεις στα Μ.Μ.Ε.

Βοηθήστε μας με όποιον άλλον τρόπο θέλετε και ενημερώστε μας σχετικά στην ανωτέρω ηλ. διεύθυνση.

Δείτε το Ειδικό Χωροταξικό των Υδατοκαλλιεργειών ΕΔΩ και τον Χάρτη του ΕΔΩ

Ενημερωθείτε και για τον Πανελλήνιο Συντονισμό κατά του Χωροταξικού των Υδατοκαλλιεργειών ΕΔΩ

ΝΕΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΙΧΘΥΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΖΩΝΩΝ (Π.Ο.Α.Υ.)

Παράταση δύο (2) επιπλέον ετών στην προθεσμία ίδρυσης βιομηχανικών ζωνών ιχθυοκαλλιέργειας (Π.Ο.Α.Υ.) έδωσε η Κυβέρνηση με διάταξη που πέρασε σε ανύποπτο χρόνο στις 28 Ιουλίου 2022. Ειδικότερα, ενώ στις 22.12.2021 είχε εγκριθεί με διάταξη νόμου η παράταση της σχετικής προθεσμίας έως τις 4.11.2022 (προκαλώντας τότε τις διαμαρτυρίες κατοίκων και Δήμων περιοχών στις οποίες σχεδιάζεται η δημιουργία Π.Ο.Α.Υ.) και ενώ η προθεσμία αυτή δεν είχε ακόμα λήξει, το Υπουργείο Περιβάλλοντος ενέταξε αιφνιδιαστικά στο Ν. 4964/2022 που ψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία στις 28.7.2022 νέα διάταξη (ά.63) με την οποία δίδεται προθεσμία δύο επιπλέον ετών (δηλαδή έως τις 4.11.2024) στις εταιρίες ιχθυοκαλλιέργειας προκειμένου να ιδρύσουν τις Π.Ο.Α.Υ.

Η κίνηση αυτή, η οποία έχει προκαλέσει προεκλογικά τη δημόσια ικανοποίηση των παραγόντων του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας, έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με την περιφρόνηση με την οποία η Πολιτεία αντιμετωπίζει διαχρονικά τους Δήμους, στους οποίους σχεδιάζονται οι συγκεκριμένες «επενδύσεις» και την Κ.Ε.Δ.Ε., οι οποίοι ζητούν επανεξέταση του σχεδιασμού και εξαίρεσή συγκεκριμένων περιοχών από αυτόν (Πόρος, παραλιακό Μέτωπο Μύτικα Αιτωλοακαρνανίας κ.ά).

Υπενθυμίζεται ότι η ανωτέρω παράταση είναι η 4 η που εγκρίνεται για την συγκεκριμένη υπόθεση μετά τη θεσμοθέτηση του «Χωροταξικού των Υδατοκαλλιεργειών» στις 4.11.2011 (Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ). Ειδικότερα, ενώ η αρχική προθεσμία που όριζε το Χωροταξικό ήταν έως τις 4.11.2016, στην συνέχεια η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ενέκρινε με Π.Ν.Π. την πρώτη παράταση για 3 επιπλέον έτη (έως τις 4.11.2019) και ακολούθως η σημερινή Κυβέρνηση με διαδοχικές διατάξεις Νόμων παρέτεινε τρεις φορές ακόμα την ανωτέρω προθεσμία, αρχικά έως τις 4.11.2021, στη συνέχεια έως τις 4.11.2022 και πλέον έως τις 4.11.2024.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ Π.Ο.Α.Υ ΣΤΟΝ ΠΟΡΟ: ΖΟΦΕΡΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

Σύσκεψη για το θέμα της αποτροπής δημιουργίας βιομηχανικών Περιοχών Οργανωμένων Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών στον Σαρωνικό πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 21.5.2022 στον Πόρο, με πρωτοβουλία του Δημάρχου Πόρου Γιάννη Δημητριάδη. Στη σύσκεψη είχαν προσκληθεί όλοι οι Δήμαρχοι και οι βουλευτές νησιών και ακτών του Σαρωνικού δυτικά και νότια της Σαλαμίνας έως την Ύδρα, καθώς και οι Περιφερειάρχες και τοπικοί Αντιπεριφερειάρχες Αττικής και Πελοποννήσου. Ωστόσο, το παρών έδωσαν μόνο οι Δήμαρχοι Επιδαύρου Τ. Χρόνης και Ξηρομέρου Γ. Τριανταφυλλάκης (συντονιστής της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής περιοχών με ιχθυοκαλλιέργειες), η Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Β. Μπόγρη–Θεοδωρακοπούλου και οι βουλευτές Γ. Γκιόλας (Αργολίδας/ΣΥΡΙΖΑ), Θ. Δρίτσας (Α΄ Πειραιά/ΣΥΡΙΖΑ) και Χρ. Μπουτσικάκης (Α΄ Πειραιά Ν.Δ.). Επίσης, ενημέρωσαν ότι δεν μπορούσαν να παραβρεθούν εξαιτίας ανειλημμένων υποχρεώσεων οι Δήμαρχοι Αγκιστρίου Γ. Αθανασίου, Αίγινας Γ. Ζορμπάς και Σαλαμίνας Γ. Παναγόπουλος και οι βουλευτές (Α΄ Πειραιά/ΝΔ) Κ. Κατσαφάδος, Ν. Μανωλάκος και Γ. Μελάς. Σημειώνεται ότι ο Γιάννης Δημητριάδης είχε αρχικά καλέσει τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη να συγκαλέσει την σύσκεψη αυτή στην Αθήνα και καθώς ο Περιφερειάρχης δεν το έπραξε, ο Δήμαρχος Πόρου ανέλαβε ο ίδιος την πρωτοβουλία για τη σύγκλησή της.

Τα συμπεράσματα της σύσκεψης ήταν τα ακόλουθα:

1. Το περιορισμένο ενδιαφέρον των αιρετών εκπροσώπων των περιοχών του Δυτ. & Νότ. Σαρωνικού για το θέμα, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει έδαφος και νομιμοποίηση για κοινό αγώνα με κοινό αίτημα την ματαίωση του σχεδιασμού ιχθυο-βιομηχανοποίησης του Σαρωνικού.

2. Το περιορισμένο ενδιαφέρον των αιρετών εκπροσώπων των παράκτιων περιοχών όλης της χώρας, οδηγεί σε αντίστοιχο συμπέρασμα και αναφορικά με τον αγώνα για αναθεώρηση του Χωροταξικού των Υδατοκαλλιεργειών.

3. Η απόλυτη αδιαφορία όλων των Περιφερειών της χώρας, της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας για το θέμα ενισχύει τα παραπάνω συμπεράσματα και επιπλέον προκαλεί απογοήτευση σχετικά με τον ρόλο τους και με την αποδοχή του θεσμικού παραγκωνισμού τους.

4. Κανένα κόμμα δεν έχει δηλώσει ότι είναι στις προθέσεις του η αναθεώρηση του σχεδιασμού και κανένας βουλευτής δεν έχει καταθέσει δημόσια (ούτε κατά τη σύσκεψη) συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του θέματος.

5. Η θέση του Δήμου Πόρου αναφορικά με την δική του περιοχή, είναι ότι ζητάει την πλήρη ακύρωση του σχεδιασμού δημιουργίας Π.Ο.Α.Υ. και δηλώνει ότι η μη-αποδοχή του αιτήματος συνιστά casus belli για την τοπική κοινωνία και δεν μπορεί γίνει αποδεκτή. Σε περίπτωση που η Κυβέρνηση δεν αποσύρει άμεσα (πριν τις εθνικές εκλογές) τον σχεδιασμό, ο Δήμος μας έχει δηλώσει ότι θα προχωρήσει σε δυναμικές κινητοποιήσεις και ολοκληρωτική σύγκρουση προκειμένου να προστατεύσει το νησί. Στο πλαίσιο αυτό, θα ληφθεί καταρχάς από το Δ.Σ. Απόφαση αποχής των κατοίκων του Πόρου από τις εθνικές εκλογές και κήρυξης όλων των εκπροσώπων της Κυβέρνησης, της Περιφέρειας και της Βουλής ως θεσμικά ανεπιθύμητων στην περιοχή μας. Επίσης, ο Δήμος ξεκινάει ήδη καμπάνια (φυλλάδια, πανό, social media) για να επικοινωνήσει τις θέσεις του.

6. Σε ό,τι αφορά την ανάληψη κοινών ενεργειών, ο Δήμος Πόρου επαναπροσδιορίζει το κάλεσμά του προς όσους Δήμους τυχόν επιθυμούν να αγωνιστούν για την αποτροπή δημιουργίας Π.Ο.Α.Υ. στις δικές τους περιοχές ή για άλλες «κόκκινες γραμμές» που τυχόν προσδιορίσουν (π.χ. ως προς το μέγεθος των Π.Ο.Α.Υ. ή συγκεκριμένες ζώνες τους):
- Πραγματοποίηση συνάντησης με τον Πρωθυπουργό εντός του Ιουνίου, στην οποία όποιοι Δήμοι συμμετέχουν θα θέσουν τα αιτήματά τους αναφορικά με τις περιοχές τους και θα ζητήσουν καθαρή απάντηση για το αν αυτά γίνονται αποδεκτά. Κατά τη σύσκεψη του Πόρου ο βουλευτής Α΄ Πειραιά κ. Χρ. Μπουτσικάκης ανέλαβε να ζητήσει το ραντεβού αυτό και όσοι βουλευτές και Περιφερειάρχες ενδιαφέρονται για το θέμα καλούνται να ενισχύσουν το αίτημα και να συμμετέχουν στη συνάντηση.
- Κάθε Δήμος που επιθυμεί να συμμετέχει στη συνάντηση, καλείται να ενημερώσει άμεσα τον Δήμο Πόρου και να αποσαφηνίσει εν όψει της συνάντησης ποια είναι τα αιτήματά του.

Δεδομένης της κρισιμότητάς του θέματος, η αντιμετώπιση του οποίου δεν πρέπει να επηρεαστεί από την αντικειμενική αδυναμία ορισμένων να προσέλθουν στη σύσκεψη του Πόρου, ο Δήμος Πόρου καλεί δημόσια κάθε ενδιαφερόμενο Δήμο και βουλευτή που τυχόν θέλει να ακολουθήσει, να ενισχύσει και να συμπληρώσει τις ανωτέρω ενέργειες, να ενημερώσει σχετικά τον Δήμο Πόρου εντός δύο εβδομάδων.

Σημειώνεται ότι, στον Σαρωνικό επίκειται η ίδρυση 5 Π.Ο.Α.Υ. (Σαλαμίνα-Διαπόρια, Μέγαρα, Κόρφος-Επίδαυρος, Μέθανα, Πόρος), μέσω των οποίων η έκταση της ιχθυοκαλλιέργειας θα αυξηθεί 32 φορές και η παραγωγή θα απελευθερωθεί μετά από 5 χρόνια. Έτσι, η πλέον επιβαρυμένη θάλασσα της χώρας και διέξοδος των 4εκ. κατοίκων της πρωτεύουσας στη θάλασσα, θα μετατραπεί σε μια ενιαία βιομηχανική ζώνη ιχθυοκαλλιέργειας που θα αποτελεί την 1η ιχθυοπαραγωγό περιοχή στην Ελλάδα (από 7η σήμερα). Από την αύξηση αυτή θα απορρίπτονται καθημερινά στη θάλασσα λύματα ιχθύων που αντιστοιχούν σε ανθρώπινο πληθυσμό άνω των 1,7 εκ. ατόμων και τόνοι φορμόλης, φαρμάκων, τροφών κ.ά. Μάλιστα, στα παραπάνω νούμερα δεν περιλαμβάνονται τα στοιχεία μεμονωμένων ιχθυοτροφείων, όπως εκείνων στο Αγκίστρι και το Τρίκερι Ύδρας. Οι παραπάνω θαλάσσιες εκτάσεις, μαζί με αντίστοιχου μεγέθους χερσαίες εκτάσεις, θα περιέλθουν στη διαχείριση της πολυεθνικής εταιρίας που σήμερα ελέγχει τον κλάδο της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, και σε αυτές πρόκειται να κατασκευαστούν συσκευαστήρια, αποθήκες, ιδιωτικοί δρόμοι και λιμενικές εγκαταστάσεις κ.ά. σε δάση, αιγιαλούς και παραλίες και σε ιδιωτικούς χώρους που πλέον δεν θα έχουν άλλες επιτρεπτές χρήσεις.

Μια σημαντική τηλεδιάσκεψη σχετικά με το ζήτημα της δημιουργίας ιχθυο- βιομηχανικών ζωνών στον Σαρωνικό πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 10.1.2022. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης και η Αντιπεριφερειάρχης Βάσω Θεοδωρακοπούλου – Μπόγρη (οι οποίοι και είχαν την πρωτοβουλία της), ο Γεν. Γραμματέας Χωροταξίας του ΥΠΕΝ Θύμιος Μπακογιάννης, οι Δήμαρχοι των Δήμων της Π.Ε. Νήσων Αττικής (Αγκιστρίου Γ. Αθανασίου, Αίγινας Γ. Ζορμπάς, Κυθήρων Στρ. Χαρχαλάκης, Σαλαμίνας Γ. Παναγόπουλος, Πόρου Γ. Δημητριάδης και Τροιζηνίας-Μεθάνων Σπ. Πολλάλης) και υπηρεσιακοί παράγοντες των Υπουργείων ΠΕΝ και Αγρ. Ανάπτυξης και της Περιφέρειας.

• Οι Δήμαρχοι τόνισαν ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή η δημιουργία Π.Ο.Α.Υ. στις περιοχές τους και επεσήμαναν ότι καμία απόφαση που λαμβάνεται από την Κεντρική Διοίκηση περιφρονώντας τη βούληση των τοπικών κοινωνιών και Δημοτικών Συμβουλίων δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Ειδικά σε ό,τι αφορά τα αναπτυξιακά και χωροταξικά ζητήματα, ξεκαθάρισαν ότι ο προσανατολισμός στον τουρισμό αποτελεί αδιαπραγμάτευτη επιλογή για τα νησιά του Σαρωνικού.

• Ο Περιφερειάρχης και η Αντιπεριφερειάρχης ταυτίστηκαν απόλυτα με τις παραπάνω θέσεις και παρουσίασαν Μελέτη, από την οποία αναδεικνύεται η σημασία του τουρισμού για τους Δήμους της Π.Ε. Νήσων σε αντιδιαστολή με την αμελητέα εξάρτησή τους από τον τομέα της ιχθυοκαλλιέργειας.

• Ο Γεν. Γραμματέας του ΥΠΕΝ επεσήμανε ότι η δημιουργία των ιχθυο- βιομηχανικών ζωνών στον Σαρωνικό (και αλλού) είναι νόμιμη και προβλέπεται από το Χωροταξικό των Υδατοκαλλιεργειών του 2011 και πως οι Υπηρεσίες του είναι υποχρεωμένες να υλοποιήσουν το σχεδιασμό. Συνεπώς, όπως ανέφερε, εξαίρεση μιας περιοχής θα μπορούσε να γίνει μόνο μέσω πολιτικής απόφασης του Πρωθυπουργού. Όπως δήλωσε μάλιστα, ο ίδιος ως χωροτάκτης θα ήταν σε θέση να υποστηρίξει επιστημονικά τυχόν τέτοια απόφαση. Επιπλέον, δήλωσε ότι το Υπουργείο επεξεργάζεται την αναθεώρηση του Χωροταξικού των Υδατοκαλλιεργειών.

• Ο Δήμαρχος Πόρου συμφώνησε με τον Γενικό και επεσήμανε ότι ακριβώς αυτό το αίτημα για εξαίρεση της περιοχής απευθύνεται στην Κυβέρνηση. Επεσήμανε, δε, ότι εφόσον όλοι οι Δήμαρχοι και ο Περιφερειάρχης εκφράζουν εξίσου κατηγορηματικά το ίδιο αίτημα, η Κυβέρνηση δεν μπορεί να τους αγνοήσει και τόνισε ότι ο Πόρος απαιτεί σε κάθε περίπτωση την εξαίρεσή του και δηλώνει ότι ο σχεδιασμός είναι τόσο εσφαλμένος και αλαζονικός που η τοπική κοινωνία είναι αδύνατο να επιτρέψει την υλοποίησή του. Τέλος, τόνισε ότι η υπόσχεση της αναθεώρησης του Χωροταξικού, εφόσον δεν συνοδεύεται με δέσμευση για μη-υπογραφή των Προεδρικών Διαταγμάτων δημιουργίας των Π.Ο.Α.Υ., είναι κενή ουσίας και ισοδυναμεί με κοροϊδία και προσβολή της νοημοσύνης των αποδεκτών της.

• Οι αρμόδιες Διευθύντριες των δύο Υπουργείων επιχειρηματολόγησαν υπέρ της μετατόπισης των αναπτυξιακών κατευθύνσεων των νησιών του Αργοσαρωνικού από την «μονοκαλλιέργεια του τουρισμού» προς εκείνην της ιχθυοκαλλιέργειας, προκαλώντας τον θυμό των Δημάρχων, αλλά και του Περιφερειάρχη, ο οποίος απάντησε απερίφραστα ότι η τοπική αυτοδιοίκηση δεν ανέχεται τέτοια περιφρόνηση.

Το μέτωπο που δημιουργείται σε επίπεδο Σαρωνικού, το παράθυρο που άφησε ο Γεν. Γραμματέας για εξαίρεση περιοχών με πολιτική απόφαση και η δέσμευσή του για μεταφορά της συζήτησης στην ανώτατη πολιτική ηγεσία, αποτελούν σημαντικά νέα δεδομένα στην εξέλιξη του θέματος. Από την απάντηση με την οποία θα επιστρέψει στη συζήτηση ο κ. Μπακογιάννης θα κριθούν οι κινήσεις των Δήμων και της Περιφέρειας από εδώ και στο εξής.

Ο Δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης απέστειλε στις 15.12.2021 στους βουλευτές Α΄ Πειραιά (Ν. Δούνια, Θ. Δρίτσα, Κ. Κατσαφάδο, Ν. Μανωλάκο, Π. Μελά και Χρ. Μπουτσικάκη) την ακόλουθη επιστολή:

«Αξιότιμη κυρία και κύριοι βουλευτές,
Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπ. Λιβανός, την ερχόμενη εβδομάδα, αμέσως μετά την ψήφιση του Προϋπολογισμού, η Κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή την παράταση της προθεσμίας ίδρυσης βιομηχανικών Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (η οποία έχει λήξει από τις 4 Νοεμβρίου 2021).
Είναι αυτονόητο ότι αναμένουμε από εσάς να καταψηφίσετε τη σχετική διάταξη και είναι αυτονόητο ότι όποιος δεν το πράξει θα έχει βάλει την υπογραφή του στην ίδρυση βιομηχανικής ζώνης ιχθυοτροφείων στον Πόρο. Με εκτίμηση, ο Δήμαρχος Πόρου, Ιωάννης Δημητριάδης».

Με δύο καίριες ερωτήσεις που κατέθεσε στις 10.12.2021 προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκα και τον Υπουργό Τουρισμού Β. Κικίλια, ενισχύει τον αγώνα του Πόρου και των παράκτιων κοινωνιών του Σαρωνικού κατά της βίαιης ιχθυο-βιομηχανοποίησής τους, ο βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νήσων της Ν.Δ. Νίκος Μανωλάκος. Ο κ. Μανωλάκος, παραθέτει στους δύο Υπουργούς τα επίσημα στοιχεία που αποκάλυψε πρόσφατα ο Δήμος Πόρου αναφορικά με την αύξηση των στρεμμάτων (κατά 32 φορές) και της παραγωγής (κατά 8 φορές) ιχθυοκαλλιέργειας στον Σαρωνικό με την επικείμενη ίδρυση 5 βιομηχανικών Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) και θέτει τις εύλογες ερωτήσεις στις οποίες είναι πλέον υποχρεωμένοι να απαντήσουν οι δύο Υπουργοί.

Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος: «Προτίθεστε να επιμείνετε σε έναν σχεδιασμό ο οποίος θα μολύνει ανεπανόρθωτα την θάλασσα, θα ανατρέψει κάθε προσπάθεια τουριστικής ανάπτυξης των νησιών του Σαρωνικού και έρχεται σε αντίθεση με την βούληση των τοπικών κοινωνιών;»

Προς τον Υπουργό Τουρισμού: «Θα ασκήσετε την γνωμοδοτική σας αρμοδιότητα προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες των νησιών του Αργοσαρωνικού, με καθαρότητα και σαφήνεια, κατά πόσον το Υπουργείο σας συμφωνεί με την σχεδιαζόμενη βίαιη βιομηχανοποίηση της περιοχής τους;»

Οι ενέργειες Μανωλάκου δείχνουν τις δυνατότητες που έχουν οι βουλευτές μας για να ενισχύσουν έμπρακτα τον αγώνα του Πόρου κατά της ιχθυο- βιομηχανοποίησης. Αν οι υπόλοιποι βουλευτές και η Περιφερειακή Αρχή τηρήσουν αντίστοιχη στάση για το συγκεκριμένο θέμα απέναντι στην Κυβέρνηση, η τελευταία θα αναγκαστεί να επανεξετάσει τον σχεδιασμό. Και αν ο σχεδιασμός βρίσκεται σήμερα στο τελικό του στάδιο, είναι ακριβώς επειδή διαχρονικά οι αιρετοί μας εκπρόσωποι δεν είχαν μια τέτοια στάση. Πλέον, περιμένουμε από όλους να δείξουν εμπράκτως σε ποιο στρατόπεδο βρίσκονται στον αγώνα ζωής ή θανάτου που δίνει το νησί μας.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ Π.Ο.Α.Υ.

Επείγουσα συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη και την Αντιπεριφερειάρχη Νήσων Βάσω Θεοδωρακοπούλου - Μπόγρη πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης την Πέμπτη 9.12.2021 για το θέμα των ιχθυο-βιομηχανικών ζωνών (ΠΟΑΥ) στον Σαρωνικό. Στη συνάντηση συζητήθηκε το περιεχόμενο της επιστολής που απέστειλε στον Περιφερειάρχη ο Δήμαρχος Πόρου στις 6.12.2021, με την οποία αποκάλυψε τα επίσημα στοιχεία που του χορήγησε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, σύμφωνα με τα οποία επίκειται η αύξηση της ιχθυοκαλλιεργητικής δραστηριότητας στον Σαρωνικό κατά 32 (!) φορές με την ίδρυση 5 διαδοχικών Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών σε όλη τη δυτική περίμετρο του κόλπου.

Κατά τη συνάντηση υπήρξε πλήρης ταύτιση απόψεων αναφορικά με την καταστροφική διάσταση μιας τέτοιας προοπτικής, η οποία βρίσκεται σε απόλυτη αντίθεση με τον αναπτυξιακό προσανατολισμό των παράκτιων περιοχών του Σαρωνικού -και ειδικά των νησιών- και με τη βούληση των αιρετών εκπροσώπων τους. Ο Δήμαρχος Πόρου έθεσε και προφορικά στον Περιφερειάρχη την πρόταση για άμεση σύσκεψη όλων των Δημάρχων και βουλευτών των περιοχών και των Περιφερειαρχών Αττικής και Πελοποννήσου και επανέλαβε ότι αν τέτοια πρωτοβουλία δεν ληφθεί έως τις γιορτές από τον κ. Πατούλη, η σύσκεψη θα γίνει στις 15 Ιανουαρίου στον Πόρο με πρωτοβουλία του Δημάρχου. Επίσης, ο κ. Δημητριάδης τόνισε ότι στόχος της κινητοποίησης μπορεί να είναι μόνο η άμεση ακύρωση του σχεδιασμού, ο οποίος σήμερα βρίσκεται στο τελικό στάδιο πριν τη θεσμοθέτησή του με Προεδρικά Διατάγματα, και ότι δεν υπάρχει η χρονική πολυτέλεια για καμία άλλη προσέγγιση του θέματος.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΟΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΧΘΥΟ-ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

Ο Δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης απέστειλε την ακόλουθη επιστολή στον Περιφερειάρχη Αττικής και στους Βουλευτές Α΄ Πειραιά και Νήσων, αναφορικά με το ζήτημα των σχεδιαζόμενων Π.Ο.Α.Υ. στον Σαρωνικό:

«Αξιότιμοι κυρία και κύριοι,
Με σειρά εγγράφων μου σάς έχω επισημάνει τον τεράστιο κίνδυνο για την περιοχή του Πόρου, αλλά και για ολόκληρο τον Σαρωνικό κόλπο, από την επικείμενη ίδρυση βιομηχανικών Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών και έχω τονίσει ότι για την αποτροπή του απαιτούνται επειγόντως σοβαρές πολιτικές παρεμβάσεις και δράση. Από την πλευρά σας, έχετε δηλώσει δημόσια την πλήρη ταύτισή σας με τις θέσεις του Δ.Σ. Πόρου, ενώ το ΠΕ.ΣΥ. Αττικής έχει λάβει αντίστοιχη Απόφαση.

Ωστόσο, οι δηλώσεις και οι γνωμοδοτικές Αποφάσεις των τοπικών αιρετών εκπροσώπων και Οργάνων, αν δεν συνοδεύονται και από πράξεις, περιφρονούνται παντελώς από την κεντρική Διοίκηση, πράγμα που έχει συμβεί και στην προκειμένη περίπτωση. Μάλιστα, δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι η μια τέτοια αδράνεια μπορεί τελικά να εξυπηρετεί τον σχεδιασμό, εξομαλύνοντας το χάσμα μεταξύ αυθαίρετων και ανεπιθύμητων Αποφάσεων της κεντρικής Διοίκησης και της λαϊκής βούλησης.
Δεδομένου ότι ήδη έχει παρέλθει το μισό της τρέχουσας αυτοδιοικητικής και βουλευτικής περιόδου και μέχρι στιγμής ουδεμία ουσιαστική δράση έχει γίνει από μέρους σας προς την κατεύθυνση της αποτροπής ιχθυο-βιομηχανοποίησης του Πόρου και του Σαρωνικού (με συνέπεια ο σχεδιασμός να προχωράει κανονικά), οφείλω να απευθύνω εκ νέου έκκληση προς την κατεύθυνση αυτή.

Αφορμή για την παρούσα επιστολή αποτελούν τα συνταρακτικά στοιχεία που γνωστοποιήθηκαν από το ΥΠΕΝ στον Δήμο μας, σύμφωνα με τα οποία στον Σαρωνικό επίκειται η ίδρυση 5 ΠΟΑΥ, μέσω των οποίων η έκταση της ιχθυοκαλλιέργειας θα αυξηθεί 32 φορές (από 1.152 στρέμματα σε 36.948) και η παραγωγή της 8 φορές τα πρώτα 5 χρόνια (από 8.758 σε 69.779 τόνους ετησίως) και στην συνέχεια θα απελευθερωθεί. Έτσι ο Σαρωνικός θα μετατραπεί στην 1 η ιχθυοπαραγωγό περιοχή στην Ελλάδα (από 7 η σήμερα), δηλαδή σε μια ενιαία ιχθυο-βιομηχανική ζώνη. Από την αύξηση αυτή θα απορρίπτονται καθημερινά στη θάλασσα λύματα ιχθύων που αντιστοιχούν σε πληθυσμό 1.772.252 ανθρώπων και τόνοι φορμόλης, φαρμάκων, τροφών κ.ά.

Μάλιστα, στα παραπάνω αδιανόητα νούμερα δεν περιλαμβάνονται τα στοιχεία μεμονωμένων ιχθυοτροφείων, όπως στο Αγκίστρι και το Τρίκερι Ύδρας, στα οποία αντίστοιχες αυξήσεις έχουν ήδη συντελεστεί. Επίσης, δεν είναι γνωστά τα στοιχεία για την κατάληψη χερσαίων εκτάσεων, με εξαίρεση την περίπτωση του Πόρου, όπου γνωρίζουμε ότι θα είναι υπερδιπλάσιου εμβαδού των θαλάσσιων. Στις εκτάσεις αυτές θα κατασκευαστούν συσκευαστήρια, δρόμοι, λιμενικά έργα κ.ά. σε δάση, αιγιαλούς και παραλίες και σε ιδιωτικούς χώρους που πλέον δεν θα έχουν άλλες επιτρεπτές χρήσεις. Το σύνολο των εκτάσεων των ΠΟΑΥ θα διοικείται από τη μία πολυεθνική εταιρία ιχθυοκαλλιέργειας που ελέγχει πλέον τον κλάδο (πρ. ΣΕΛΟΝΤΑ). Αν αναρωτιέστε αν είμαι παρανοϊκός και έχω βγάλει τα στοιχεία από το κεφάλι μου, απαντώ ότι παρανοϊκά είναι τα επίσημα στοιχεία τα οποία απλώς αντιγράφω.

Αξιότιμοι αιρετοί εκπρόσωποι της περιοχής του Πόρου, συμφωνείτε με τα σχέδια αυτά; Αν όχι, έχετε παραιτηθεί από το δικαίωμα και υποχρέωσή σας να καθορίζετε εσείς τι γίνεται στην επικράτειά σας; Ο Δήμος Πόρου βρίσκεται σε πολεμική κατάσταση απέναντι στα ανωτέρω σχέδια και αναμένει από εσάς να δείξετε άμεσα και εμπράκτως ότι βρίσκεστε στην ίδια μεριά του μετώπου. Πρόταση μου είναι, με πρωτοβουλία του κ. Περιφερειάρχη, να οργανωθεί πριν το τέλος του έτους σύσκεψη στο γραφείο του, με την συμμετοχή όλων των αποδεκτών του παρόντος, για να συντονίσουμε τον αγώνα μας για την διάσωση του Σαρωνικού. Αν τέτοια πρωτοβουλία δεν ληφθεί, απευθύνω πρόσκληση σε τέτοια σύσκεψη στον Πόρο το Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022. Ο Δήμαρχος Πόρου, Ιωάννης Δημητριάδης»

Η παραπάνω επιστολή κοινοποιήθηκε επίσης στον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, σε όλους του Βουλευτές Β΄ Πειραιά και Αργολίδας, στην Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Νήσων και στους Δημάρχους των Δήμων Αγκιστρίου, Αίγινας, Επιδαύρου, Κορινθίων, Μεγαρέων, Σαλαμίνας, Τροιζηνίας-Μεθάνων.

Ο Δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης απέστειλε την ακόλουθη επιστολή στον Υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια, αναφορικά με τη διαχρονική άρνηση του Υπουργείου του να ασκήσει τις αρμοδιότητές του στο θέμα της σχεδιαζόμενης ίδρυσης ιχθυο-βιομηχανικής ζώνης (Π.Ο.Α.Υ.) στον Πόρο.

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Σε συνέχεια των σχετικών εγγράφων μου προς το Υπουργείο σας και της τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήσαμε στις 16.12.2020 με τον προκάτοχό σας κ. Χ. Θεοχάρη, επισημαίνω ότι μέχρι σήμερα το Υπουργείο σας δεν έχει αποστείλει γνωμοδότηση επί της σχεδιαζόμενης ιχθυο-βιομηχανικής ζώνης (Π.Ο.Α.Υ) στον Πόρο. Πρόκειται για αρμοδιότητα στην οποία απαράδεκτα, παράνομα και προσβλητικά προς την περιοχή μας, το Υπουργείο σας δεν έχει ανταποκριθεί από το 2011 έως σήμερα, έχοντας παραλείψει να απαντήσει στο σύνολο των εγγράφων από τα οποία κρίνεται το μέλλον του Πόρου, τα οποία είναι τα εξής:
1) Το από 1.4.2011 έγγραφο του ΥΠΕΚΑ, με το οποίο του διαβιβάστηκε η Σ.Μ.Π.Ε. (περιβαλλοντική Μελέτη) του Χωροταξικού των Υδατοκαλλιεργειών για έκφραση γνώμης.
2) Το από 6.2.2013 έγγραφο της μελετητικής εταιρείας AMBIΟ, με το οποίο διαβιβάστηκε στον Ε.Ο.Τ. σχέδιο της Σ.Μ.Π.Ε. της Π.Ο.Α.Υ. του Πόρου.
3) Το από 12.7.2020 έγγραφο του ΥΠΕΝ με το οποίο του διαβιβάστηκε η οριστική Σ.Μ.Π.Ε. της Π.Ο.Α.Υ. του Πόρου.
4) Στην υπ’ αριθμ. 121/2.10.2020 ομόφωνη Απόφαση του Δ.Σ. Πόρου, με την οποία απευθύνθηκε στο Υπουργείο σας Ψήφισμα διαμαρτυρίας για τη διαχρονική μη-ανταπόκρισή του στις αρμοδιότητές του για τον Πόρο.
5) Στο από 5.2.2021 έγγραφό μου, με το οποίο επεσήμανα τα παραπάνω.
Η διαχρονική αδράνεια του Υπουργείου σας έχει βέβαια ως ευθεία συνέπεια να ευνοούνται τα αρρωστημένα σχέδια που προβλέπουν τη βίαιη βιομηχανοποίηση του νησιού μας, τα οποία έχουν κατοχυρωθεί νομοθετικά με το Ειδικό Χωροταξικό των Υδατοκαλλιεργειών το 2011 και πλέον βρίσκονται σε τελική φάση υλοποίησης. Το Υπουργείο Τουρισμού όμως δεν έχει ως αποστολή να προωθεί τα συμφέροντα της ιχθυοκαλλιέργειας, αλλά αντιθέτως να θέτει τις κόκκινες γραμμές όταν αυτά θίγουν τον τουριστικό κλάδο. Επιπλέον, είναι παράνομο για οποιαδήποτε δημόσια Υπηρεσία να αρνείται να απαντήσει σε τόσα πολλά έγγραφα που της απευθύνονται από άλλες δημόσιες Υπηρεσίες. Εν κατακλείδι, το Υπουργείο σας οφείλει να διορθώσει έστω και σήμερα τις σκανδαλώδεις παραλείψεις του παρελθόντος, εκφράζοντας την κάθετη αρνητική του γνώμη επί των σχεδίων που θέλουν να μεταβάλουν ένα αμιγώς τουριστικό νησί σε ιχθυο-βιομηχανική ζώνη και θέλω να σας παρακαλέσω να φροντίσετε για την άμεση ανταπόκρισή του στην υποχρέωσή του αυτή. Με τιμή, ο Δήμαρχος Πόρου, Ιωάννης Δημητριάδης»

Η παραπάνω επιστολή κοινοποιήθηκε επίσης σε όλους τους βουλευτές Α΄ Πειραιά και Νήσων.

Την πλήρη παράδοση τεράστιου μέρους του παράκτιου θαλάσσιου χώρου της χώρας στον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας αποκαλύπτει έγγραφο που απέστειλε το Υπουργείο Περιβάλλοντος στον Δήμο Πόρου στις 18.11.2021. Με το εν λόγω έγγραφο, το Υπουργείο, μετά από 8 διαδοχικά ερωτήματα και 13 μήνες επιμονής του Δήμου, αποκαλύπτει για πρώτη φορά τα μεγέθη των 25 πρώτων υπό αδειοδότηση βιομηχανικών Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών σύμφωνα με τις αντίστοιχες ξεχωριστές Μελέτες (εκ των οποίων οι 4 έχουν ήδη θεσμοθετηθεί με Προεδρικό Διάταγμα). Σύμφωνα με το έγγραφο, η κατάληψη θαλάσσιων στρεμμάτων στις επίμαχες περιοχές 24πλασιάζεται (από 9.832 σήμερα σε 238.150), ενώ η ετήσια παραγωγή 4πλασιάζεται τα πρώτα 5 χρόνια (από 130.339 τόνους σε 467.187) και απελευθερώνεται από τον 6 ο χρόνο. Σημειώνεται ότι δεν γνωστοποιήθηκαν στοιχεία για την έκταση των ΠΟΑΥ στο χερσαίο χώρο, ωστόσο η περίπτωση του Πόρου δείχνει ότι αυτή είναι υπερδιπλάσια της θαλάσσιας. Με την ίδρυση των ΠΟΑΥ η Αιτωλοακαρνανία και τα γύρω νησιά, ο Β.&Ν. Ευβοϊκός, ο Σαρωνικός και πολλές άλλες παράκτιες περιοχές παραδίδονται στην ιχθυοκαλλιέργεια.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία αυτά δεν έχουν δει ξανά το φως της δημοσιότητας, ούτε τηρούνταν συγκεντρωτικά στο Υπουργείο και με τη δημοσίευσή τους αποκαλύπτεται για πρώτη φορά το τερατούργημα που οι παράγοντες του κλάδου, μαζί με κάποιους υπαλλήλους του Υπουργείου Περιβάλλοντος, σχεδιάζουν για τις ελληνικές ακτές εδώ και χρόνια. Η αποκάλυψη αυτή καθιστά στο εξής εγκληματική κάθε πράξη και στάση που ευνοεί την ευόδωση του σχεδιασμού αυτού. Ενός σχεδιασμού που, παραβιάζοντας την βούληση των τοπικών κοινωνιών, παραδίδει τον πλούτο της χώρας (περιβάλλον - τουρισμός) σε έναν προσφάτως χρεοκοπημένο κλάδο ο οποίος, παρά τα εκατομμύρια ευρωπαϊκών επιδοτήσεων που έλαβε τα προηγούμενα χρόνια, χρεοκόπησε, προκάλεσε ζημιά άνω του 1δις€ στο τραπεζικό σύστημα.

Η υπογραφή των 25 Π.Δ. ίδρυσης των ΠΟΑΥ, θα προκαλούσε στον κλάδο αυτό, ο οποίος σήμερα ελέγχεται από ένα αραβικό και ένα αμερικάνικο fund, μια τεχνητή υπεραξία άνω του 400%. Πλέον η Κυβέρνηση και οι αιρετοί εκπρόσωποι των θιγόμενων περιοχών, οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν γνώριζαν συνολικά τα στοιχεία που φέρνει στο φως η «Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Περιοχών με Υδατοκαλλιέργειες», δεν έχουν καμία άλλη τίμια επιλογή από το να εξαφανίσουν οριστικά τον καταστροφικό αυτό σχεδιασμό.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: 24ΠΛΑΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΠΟΑΥ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: 24ΠΛΑΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΠΟΑΥ

Με Απόφαση του Δημάρχου Πόρου Γιάννη Δημητριάδη, συστάθηκε Επιτροπή Αγώνα (Ομάδα Εργασίας), με αποστολή το σχεδιασμό και συντονισμό δράσεων για την απόσυρση του σχεδιασμού της Πολιτείας για ίδρυση Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) στον Πόρο. Στην Επιτροπή συμμετέχουν οι ακόλουθοι πολίτες, οι οποίοι και αποδέχτηκαν το κάλεσμα του Δημάρχου να συνδράμουν στον αγώνα ζωής ή θανάτου που καλείται να δώσει η τοπική κοινωνία απέναντι στα σχέδια ιχθυο-βιομηχανοποίησης του νησιού:

• Αλιφέρης Γιώργος
• Αργυρόπουλος Νάσος
• Καΐκας Ανδρέας
• Κανατσίδης Μπάμπης
• Καπέτα Ράνια
• Κατσίγκρας Θάνος
• Μάνεσης Σπύρος
• Μυλωνόπουλος π. Χαράλαμπος
• Ορφανίδου Φαίη
• Σακελλίου Κατερίνα
• Συξέρης Δημήτρης
• Rodgers Pamela

Η Επιτροπή, εκτός από το κατεπείγον ζήτημα της Π.Ο.Α.Υ., θα αναλάβει επίσης δράση και για τη διεκδίκηση λύσεων από την Πολιτεία στα ακόλουθα καίρια ζητήματα: 1) λειτουργία Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου και διακομιδή έκτακτων περιστατικών, 2) έλλειψη αθλητικών εγκαταστάσεων και αξιοποίηση γηπέδου Κ.Ε. Πόρος, 3) αντιπυρική προστασία και αύξηση πυροσβεστικών δυνάμεων στο νησί.

Σχετικά με τις δράσεις της Επιτροπής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται μέσω της σελίδας «Poros SOS Πόρος» στο Facebook.

Από αύριο 5 Νοεμβρίου 2021 δεν επιτρέπεται η ίδρυση ιχθυο-βιομηχανικών ζωνών Π.Ο.Α.Υ. στην Ελλάδα, αφού έληξε και η δεύτερη παράταση της σχετικής προθεσμίας που είχε οριστεί με το «Χωροταξικό των Υδατοκαλλιεργειών» (αρχικά έως τις 4.11.2016 και ύστερα έως τις 4.11.2019 και τις 4.11.2021). Για να επιτραπεί ξανά η ίδρυση Π.Ο.Α.Υ., θα πρέπει οι βουλευτές της σημερινής Βουλής να ψηφίσουν μια ακόμα παράταση της προθεσμίας αυτής. Για το θέμα αυτό η «Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Φορέων Περιοχών με Υδατοκαλλιέργειες» απέστειλε επιστολή σε όλους τους βουλευτές της χώρας καλώντας τους να μην ψηφίσουν μια τέτοια διάταξη. Σε συνέχεια της ανωτέρω επιστολής, ο Δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης απέστειλε την ακόλουθη επιστολή στους βουλευτές της Ν.Δ. Α΄ Πειραιά και Νήσων, αναφερόμενος ειδικά στην περίπτωση του Πόρου:

«Αξιότιμοι κυρία και κύριοι βουλευτές, Θα ήθελα να επιστήσω στην προσοχή σας στο περιεχόμενο της σχετικής επιστολής της «Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής» και να τονίσω ότι η μη-έγκριση διάταξης για την παράταση της προθεσμίας ίδρυσης των Π.Ο.Α.Υ. αποτελεί τον μοναδικό τρόπο για την αποτροπή της βιομηχανοποίησης του Πόρου. Η λύση αυτή είναι σήμερα απολύτως στα δικά σας χέρια!
Δεδομένης της ξεκάθαρης θέσης σας κατά μιας τέτοιας εξέλιξης, είμαι βέβαιος ότι, όχι μόνον θα καταψηφίσετε τυχόν τέτοια διάταξη που θα έρθει προς ψήφιση στην Βουλή, αλλά και θα ενεργήσετε με τον ίδιο ζήλο που ενεργώ και εγώ ως Δήμαρχος του νησιού, προκειμένου να πείσετε και άλλους συναδέλφους σας να την καταψηφίσουν ώστε να μην θεσμοθετηθεί. Μάλιστα, εφόσον ενεργήσετε έτσι, είναι βέβαιο ότι θα βρεθείτε σε προνομιακή θέση διαπραγμάτευσης απέναντι στην Κυβέρνηση ώστε να εξασφαλίσετε την ματαίωση των σχετικών σχεδίων τουλάχιστον για τον Πόρο (για λογαριασμό του οποίου σας αποστέλλω την παρούσα επιστολή επιπλέον εκείνης της Επιτροπής). Πρόκειται για την πλέον κρίσιμη στιγμή για το μέλλον του νησιού μας και την πλέον καθοριστική αποστολή σας για την προάσπιση των συμφερόντων του.
Είμαι στην διάθεσή σας για κάθε πληροφορία και συνεργασία για το θέμα. Με εκτίμηση, ο Δήμαρχος Πόρου, Ιωάννης Δημητριάδης»

Όπως είναι γνωστό, με το «Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο των Υδατοκαλλιεργειών», το οποίο εγκρίθηκε με Κ.Υ.Α. στις 4.11.2011, νομιμοποιήθηκε η παράνομη χωροθέτηση όλων των υφιστάμενων έως τότε ιχθυοτροφείων στην χώρα μας, και προβλέφθηκε ότι στις ίδιες περιοχές θα έπρεπε εντός 5 ετών να δημιουργηθούν Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.), δηλαδή τεράστιες θαλάσσιες και χερσαίες βιομηχανικές ζώνες εντατικής παραγωγής που θα διοικούνται από τις εταιρίες ιχθυοκαλλιέργειας. Στις 30.12.2015 η παραπάνω προθεσμία παρατάθηκε κατά 3 έτη με Π.Ν.Π., ενώ με το Ν.4638/2019 (ά.14) παρατάθηκε για 2 ακόμα έτη, δηλαδή έως τις 4.11.2021.

ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΙΔΡΥΣΗΣ ΙΧΘΥΟ-ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΖΩΝΩΝ - ΚΑΛΕΣΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Είναι επίσης γνωστό ότι το «Χωροταξικό» συντάχθηκε με επιμέλεια των ίδιων των εταιριών ιχθυοκαλλιέργειας και προσφέρθηκε ως δωρεά στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο το θεσμοθέτησε χωρίς προηγουμένως να έχει θεσμοθετήσει Γενικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον θαλάσσιο χώρο, παραβιάζοντας έτσι τους στοιχειώδεις κανόνες της λογικής και της χωροταξίας, αλλά και τις υποχρεώσεις της χώρας προς την Ε.Ε. Επιπλέον, σε πλήρη αντιδιαστολή με τον προνομιακό ρόλο των εταιριών του κλάδου, ο σχετικός σχεδιασμός καθορίστηκε και υλοποιείται εν κρυπτώ από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η σύμφωνη γνώμη της οποίας δεν είναι αναγκαία ούτε για την αδειοδότηση των Π.Ο.Α.Υ., ούτε για την αδειοδότηση επί μέρους μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας. Σημειώνεται ότι οι εταιρίες ιχθυοκαλλιέργειας, παρά τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρωπαϊκής χρηματοδότησης που έχουν λάβει διαχρονικά, επιβάρυναν κατά την περίοδο των Μνημονίων το τραπεζικό σύστημα με χρέη της τάξης του 1δις και σήμερα ελέγχονται στην πλειοψηφία τους από μόλις δύο πολυεθνικά fund.

Αντιδρώντας στην αδιανόητη αυτή κατάσταση, παράκτιοι Δήμοι, Σύλλογοι και άλλοι φορείς, σύστησαν το 2011 την «Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Φορέων Περιοχών με Υδατοκαλλιέργειες», απαιτώντας την αναστολή κάθε διαδικασίας αδειοδότησης Π.Ο.Α.Υ. μέχρι: 1) να θεσμοθετηθεί Γενικό Χωροταξικό Πλαίσιο για την θάλασσα και 2) να προβλεφθεί ως αναγκαία η σύμφωνη γνώμη της Τ.Α. σε κάθε διαδικασία αδειοδότησης. Αυτές τις κατευθύνσεις ορίζει άλλωστε η περιβόητη «Έκθεση Πισσαρίδη», ενώ σε αυτό ακριβώς το πνεύμα ήταν και οι πρόσφατες δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη στην ομιλία του στο συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης για την Διατήρηση της Φύσης στην Μασσαλία. (βλ. https://primeminister.gr/2021/09/03/27339 )

Παρ’ όλα αυτά, τα αιτήματα της Επιτροπής παραμένουν ανικανοποίητα και η Κυβέρνηση σήμερα είναι έτοιμη να εγκρίνει μια ακόμα παράταση της προθεσμίας ίδρυσης των Π.Ο.Α.Υ., δίνοντας νέο «φιλί ζωής» στις εταιρίες του κλάδου που επί 10 χρόνια δεν έχουν καταφέρει να ανταποκριθούν στις περιβαλλοντικές και αδειοδοτικές προϋποθέσεις που οι ίδιες έχουν ορίσει. Μπροστά στο φάσμα αυτό, η διάσωση ή η καταστροφή των περιοχών μας εξαρτάται απόλυτα από τους βουλευτές της σημερινής Βουλής, η αρνητική ψήφος των οποίων σε μια τέτοια διάταξη αποτελεί την μοναδική θεσμική πράξη που έχουν αρμοδιότητα να κάνουν για να μπλοκάρουν την καταστροφή των περιοχών μας και την μοναδική στιγμή στην κοινοβουλευτική τους καριέρα που θα αποκαλυφθεί η πραγματική τους στάση στην συγκεκριμένη υπόθεση.

Από την μεριά μας, ως εκπρόσωποι των περιοχών που κάνουν αγώνα ζωής ή θανάτου για την αποτροπή της βιομηχανοποίησής τους, δηλώνουμε ότι τυχόν έγκριση τέτοιας διάταξης θα συνιστά την πλέον εχθρική πράξη προς τους Δήμους μας και τους κατοίκους τους η οποία θα διαχωρίσει τους εχθρούς από τους φίλους.

Για περισσότερες πληροφορίες: syntonistikiepitropi.gr